Bir hafta içinde birbirine yakın konfigürasyonda üç farklı Logitech G ürünü oyuncu faresi inceledik ve sıra aralarında en farklı, en beklenmedik olanına geldi. Yalan yok, Logitech G PRO X Superlight 2 DEX’in ilk görüntüleri sızdığında tüm ekipman meraklıları gibi fake olduğunu düşünmüştük. Böyle düşünmek için de çok fazla sebebimiz vardı bana göre. Logitech daha önce böyle bir şey yapmamıştı öncelikle ve eğer ergo bir oyuncu faresi yenilenecekse (G502’yi hariç tutuyorum) bunun G403/703 olmasını bekliyorduk. Üstelik Sprime ve Pulsar bu açığı görmüş ve şeklen G703’e çok benzeyen iki üst seviye ürünü birbiri ardına piyasaya çıkartmıştı.
Hal böyleyken, üstelik dünyada palm tutuş artık hakim tutuş şekli olma özelliğini de claw’a kaptırmışken, Logitech G PRO X serisinin olsa olsa Mini modeli gelir diye bekliyorduk. Tüm bu sebeplerden dolayı palm tutuş kullanan oyuncular için düşünülmüş olan GPX 2 DEX bizi fena gafil avladı.
Tasarım
Ergo fareler geçmiş yıllarda Logitech G403 ve Zowie EC serisi sayesinde ciddi bir yükselişe geçmişti hatırlayabileceğiniz gibi. Özellikle Zowie EC serisi o kadar çok taklit edildi ki, şöyle bir düşününce aklımızdan sayamadık. Son yıllarda ise hafifliğin önem kazanması ile beraber claw hatta fingertip tutuş öne çıkmaya başladı zira bu tutuşlar son derece hafif farelerin de üretilmesini (fingertip fareler için 20’li gramlara, claw tutuşa uygun fareler için 30’lu gramlara inildi) mümkün kılıyorlardı. Ergonomik fareler her ne kadar kemik kitlelerini korumayı başarsalar da günümüzde yeni kurulan bir oyun ekipmanı firmasının önceliği değiller. Benim ergo fareyle çıkış yaptığını hatırladığım yegane firma da Waizowl.
Logitech bu aklımı tersine çevirebilecek, en azından ergo türünü popüler kılabilecek kadar büyük bir firma. Son yılların en fazla taklit edilen faresi olan G PRO X 2’nin ergo versiyonu olan G PRO X Superlight 2 DEX de hemen hemen aynı boyutlara (126x68x44mm) sahip olan, ortanın üstünde bir boyuta sahip diyebileceğimiz, şeklen GPX’in ergosu olarak nitelendirebileceğimiz amiral gemisi bir ürün. GPX 2’de eli küçük olanlara uygun olmadığını söylemiştim, GPX 2 DEX ise palm tutuşa uygun, haliyle ne istediğinizi bilmeniz gerekiyor.
GPX 2 DEX yine beyaz, pembe ve siyah renklerde kullanıcılara ulaşıyor ve yine diğer incelemelerde okuyabileceğiniz gibi iyileştirilmiş, dokunma hissiyatı hoş ve daha az parmak izi bırakan bir coating’e, orta sertlikte M1 M2 tuşlarına ve en önemlisi de sol tarafta boyutu büyütülmüş yan düğmelere sahip. Bu düğmelerin ergonomisi son derece başarılı ve en önemlisi, GPX 2 ve G PRO 2’nin aksine sünger hissiyatı hiç kalmamış neredeyse. Aynı farenin ergosu olmasına rağmen DEX neden daha yüksek puan aldı derseniz, cevabı da burada yatıyor.
Ve bir diğer güzellik, kutusunda ülkemiz espor takımlarından FUT Esports’un da logosu var. Bu, Logitech gibi bir üretici söz konusu olduğunda ilk kez gördüğümüz bir güzellik.
Teknik
Logitech’in üç ağır topu pratikte birbirine denk teknolojilere sahipler lakin GPX 2 DEX direkt olarak yazılımsal olarak upgrade edilmiş HERO 2 sensörüyle (88G, 888 IPS, 44k dpi) tanıtıldı ve kafamızı da ciddi anlamda karıştırdı. O sırada bir güncellemeden bahsedilmediği için DEX’in üstündeki HERO 2’nin geçen sene tanıtılan GPX 2’nin üzerindeki sensörden tamamen farklı olabileceğini düşünmüştük. Sonraları GPX 2 ve G PRO 2 de aynı güncellemeyi aldı ve anladık ki Logitech, HERO 2’nin ilk çıkışında biraz güvenli oynamış. Artık bir şüphesi kalmadığında ise sensörün zincirlerini serbest bırakmış. HERO 2 yakın zamana dek piyasadaki en hızlı sensör olarak kabul edilen PixArt PAW 3950’den (30k dpi, 70G, 750 IPS) bile daha performanslı bir ürün ve aynı temeli taşıyor olma ihtimalleri de neredeyse hiç yok. İki sensöre kullanan fareleri açıp sensör yapısını incelediğinizde bunu net olarak görebiliyorsunuz.
Logitech’in HERO 2 sensörüne ek olarak, DEX’te de Logitech’in Lightforce adını verdiği optik switchlerle tanışıyoruz. Omron’un D2FP-FH1 serisine ait (orange dot) bu switchler son derece sağlam ve “çıtır çıtır”. Omron’un FN2 serisi kadar ses konusunda iddialı olmasalar da güvenilirlik konusunda kendilerini kanıtlamışlar. Logitech encoder olarak TTC Silver kullanmış. Sessiz sayılabilecek, ne çok sert ne de çok yumuşak geçişleri olan, hissiyatı oldukça başarılı bir encoder. Zaten üst seviye farelerin çoğunda bu encoder’ı görmek mümkün.
Logitech, bu modeli 60 gramlık ağırlığı ile ekstra bir dongle’a ihtiyaç duymadan 8k kablosuz bağlantı desteği sunuyor. 8k bağlantıyla denememe rağmen pil ömrü de oldukça etkileyici. Logitech 1k bağlantı ile 95 saatlik pil ömrü vadetmiş ki günlük kullanımda bu değeri aşmak mümkün. 8k polling rate ile bile 20+ saat pil ömrü görmek oldukça mümkün, üstelik oyun oynarken bile. Ancak, oyunlar için optimize edilmiş bu üründe Bluetooth yok.
Logitech’in kullandığı batarya 290 mAh kapasitede. Kutudan çıkan kablo, alışık olduğumuz paracord kablo değil, GPX’teki gibi rubber bir kablo. Şarj dışında kullanmayacaksınız ama yine de bir gelişme beklerdim. İşçilik ve malzeme kalitesi her zamanki gibi oldukça yüksek. Qi şarj destekleyen üründe adaptörü fare içinde taşırken hiçbir tıkırtı veya çatırdama sesi duymuyorsunuz. Tıpkı G PRO 2 gibi, bu modelde de ana tuşlarda çok minimal bir pre-travel ve neredeyse hissedilmeyen bir post-travel var.
Logitech’in LIGHTSPEED Wireless teknolojisi, Nordic 52840 MCU ile birlikte, olağanüstü düşük bağlantı gecikmesi ve son derece güvenilir ve kararlı bir bağlantı vadediyor. Ne GPX ne de GPX 2’de bir kez bile farenin bağlantı sorunuyla karşılaştığımı hatırlamıyorum. LIGHTSPEED gerçekten Logitech’in gurur duyabileceği bir teknoloji.
Diğer konular
Logitech G PRO X Superlight 2 DEX daha kendisine has kitleye hitap eden bir ürün. Oyuncu fareleri söz konusu olduğunda ergo fareleri tercih edenler senelerdir belli modellerden (G403-EC2) buraya geldiler ve DEX de standart GPX 2 sahiplerinden ziyade kendisine yeni bir amiral gemisi ergo fare arayanlara hitap ediyor. Olası müşteri kitlesi G502, G403, G703 ve Zowie EC kullanıcıları diyebiliriz.
Maalesef tıpkı GPX 2 gibi GPX 2 DEX’in gri renkteki PTFE skatezleri yüksek bir performans vermiyor. Bu konuda çıta çok yükseldi ve eski nesle göre gelişim söz konusu olsa da henüz yeterli değil. Diğer taraftan skatezlerin bir sarf malzemesi olduğunu ve GPX 2 DEX’in şeklen GPX 2 ile aynı olan skatezlerinin yüksek performanslı versiyonlarının piyasada epey rahat bulunabildiğini belirtelim. Kutudan grip tape ve temizleme bezi çıkması da çok hoş olmuş. Yedek skatez ise bulunmuyor.
Sonuç olarak Logitech ergo fare sevenler için taş gibi, üst seviye bir alternatif yaratmış. 159$’lık fiyatı yüksek olsa da Logitech’in sorunsuzluğunda bir fare arayanların dikkatini çekecek bir ürün.