AJAZZ’ın AJ159 serisindeki en pahalı modeli olan AJ159 APEX’i yaklaşık 4 aylık kullanım sonrası inceledim.

Daha önce yine Gamer Benchmark Türkiye için incelediğim AJAZZ AJ139 PRO’nun talihsiz bir encoder sorunu yaşamasının ardından (fare tekerleğindeki okuma problemi) tamire gitmesiyle hem ruhumda hem de günlük oyun seanslarımda bir boşluk oluştu. Hikâyeyi takip edenler için AJ139 PRO da artık kırmızı bir şeytan değil, ancak bu sonranın konusu olacak.
Velhasıl bu noktada yedek olarak konumlandıracak bir fare arıyorken AJAZZ AJ159 APEX ile karşılaştım. 2024’ün Kasım ayında bu coğrafyanın ender yetkili kişilerinden olan Kürşat Zaman’a ‘Ağabey 1600’ye Ajazz AJ159 Apex buldum, değer mi’ demem ile maceramız başladı. TEMU tarafında bolca satılan modeli Türkiye’de bir satıcıdan aldığım için kısa sürede elime geçti. Bugün dönüp bakınca 3000₺’ye yaklaşan satıcı fiyatlarıyla bulunabiliyor. Ajazz’ın kendi sitesinde 69$ satış fiyatı olan modelin ülkemizde daha kolay bulunanı ise 46$ fiyatlı AJ159 PRO modeli. Aralarındaki farklar için AJAZZ’ın resmî sitesinde bulunan kıyas tablosuna bakabilirsiniz.

AJ159 APEX – Tasarım & Kutu İçeriği
Kutu içeriği olarak AJ159 APEX’in şık bir kutusu olduğunu söylemem lazım. Kutu içerisinden siyah teflon skatezler, grip tape, LED şarj istasyonu, şarj kablosu, kullanım kılavuzu ve farenin kendisi geliyor.

AJ159 Apex’in özellikle satın alımda en dikkatimi çeken yanı LED ekranlı şarj istasyonu. Bu istasyon, 1.5 metrelik ‘USB-C to USB-A’ kablosu ile bilgisayara bağlanabilen hem uzun hem de örgü bir kabloya sahip. İstasyon hem şarj hem 8K alıcı hem de LED ekranı ile seçenekler arasında siz ne isterseniz o oluyor.

LED’de Saat & Tarih, 128×128 medya (resim, GIF veya çizim) ve fare bağlı ise farenin şarj ve bağlantı durumunu görüntüleyebiliyorsunuz. İstasyonun yan taraflarında ise ince renk şeritleri bulunuyor. Renk şeritleri ve ekran için geçişleri istasyonun alt ve arka kısmında bulunan tuşlarla yapmak mümkün. Özellikle ekran geçişleri çok iyi yanıt veremeyebiliyor ancak iş görüyor.
Gelelim fareye. AJ159 Apex, Ultraviyole kaplamalı mat boyaya ve fiyat bandından beklenmeyecek kadar iyi bir işçiliğe sahip. Bir diğer AJAZZ farem AJ139 Pro’ya göre ön tarafı biraz daha aşağıda, daha kompakt bir yapıya (118x63x38mm) sahip. Benim gibi Claw (Carpal Stabilised Claw) tutuşta fare kullanan biriyseniz çok problem yaşayacağınızı sanmıyorum, ancak parmaklarınız kısa ise ön taraftaki yükseklik farkı sizi yorabilir. Yan tuşlar ise biraz sünger hissiyatına sahip olsa da epey çıkıntı yapacak şekilde tasarlanmışlar, haliyle ergonomileri tam puan aldı benden.

Ağırlık olarak 56 gram olan 159 Apex kesinlikle uzun süreli kullanımda yorucu değil. Özellikle FPS oyunlarında DPI ve hassasiyeti düşük kullanan ben bir bilek ağrısı yaşamadım.

AJ159 APEX – Teknik Detaylar
Fare, bilgisayarınıza Bluetooth, 2.4 Ghz adaptör (şarj istasyonu) veya kablolu olarak bağlanabiliyor. Polling Rate olarak 8000Hz desteği, 30000’e kadar normal, 42000’e kadar da aşırtmalı (Sadece APEX modelinde) DPI seçeneği sunuyor. Uygulama üzerinde bazı ayarları anlamak çaba istese de Silent Height, bizim bildiğimiz Lift off Distance’a (LoD), Return Rate de Polling Rate’e denk geliyor. LoD desteği de 0.7-2mm gibi iyi bir rakam aralığında korunuyor. Böylece en hafif yükseklikte bile tarama kesiliyor.

Farenin 750 IPS (Inch per second) takip değeri ve 50G ivmelenme hızı (Firma verilerine göre böyle, normalde 3950’lerin 70G hızlanma değeri var) var. Ki bugün bile piyasadaki en hızlı ikinci değerler bunlar, HERO 2 sensörünün ardından. Haliyle çoğunlukla kullandığım 1000Hz Polling Rate değerinde de herhangi bir algılanmama sorunu yaşamadım. İç donanımda da sensör olarak PAW 3950 APEX-AJ (AJAZZ’ın özel sürümü), MCU olarak Panchip PAN1080UA3C ve Switch olarak 100 Milyon ömürlü Huano Green Shell White Dot Transparent Switch var. Bütün bunlara güç veren 400mAh bataryamız mevcut. Pil ömründen kısaca bahsedeyim, yukarıda belirttiğim gibi çoğunlukla 1000Hz’de kullandığımda pil sorunu hiç yaşamadım, istasyonu yerleştirdiğim yer dolayısıyla gece yatmanın dışında da bilgisayar başında olmadığım tüm sürelerde istasyona bıraktığım için pilin tam anlamıyla sonunu getirmedim. Ancak test amaçlı şarja takmadan kullandığımda 1000Hz’de ortalama bir hafta dayanıyor.

Üründe kullanılan Panchip PAN1080UA3C çok merak edilen, yeni bir MCU. Akko AG One 8K oyuncu faresinde de görmüştük kendisini. 8000Hz kablosuz bağlantı desteği sunuyor ve 4K üzerinde Nordic 52840’a göre biraz daha dalgalı bir bağlantı sunsa da işini sorunsuzca yerine getirebiliyor. PRO modelinde ise Telink MCU kullanılıyor. Bu arada belirteyim, AJ 159 APEX’in bazı yeni sürümleri pazarlara Nordic 52840 takılı halde gidiyor, belki almadan önce bunu kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Huano Green Shell White Dot Transparent switchler ise piyasadaki en iyi mekanik switchler arasında. Sertliği ve hissiyatı gayet yerinde, ömürleri de bir mekanik için açıklanan en uzun ömürler.
Encoder olarak F-Switch Brown / Green Core modeli tercih edilmiş ve 11mm yüksekliğinde. Bu modelin rahatlıkla piyasadaki en iyi birkaç encoderdan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Geçişler oldukça net ve çok hızlı çevirmediğiniz müddetçe sessiz.

Kullanıma gelirsek, farenin üstündeki sol ve sağ tuşlarda pre-travel (tuşa uygulanan baskının algılanma süresi) ve post-travel (tuşun basılmasından eski konumuna dönmesi) süreleri orta kısımda neredeyse yok ama uç bölüme biraz daha fazla var. Yine de AJ139 PRO kadar değil. Farenin tekerleği ise hissiyat olarak yumuşak ve kademeli geçişe sahip. Yan tuşlar, tuşların arasında hissiyatı en zayıf olanlar olsa da kendi başlarına performansları gayet iyi.

Şarj istasyonu son derece güzel gözükse ve LED kısmı yeterince detaylı olsa da daha iyi bir özelliği var, stabil çalışıyor. Razer Viper Ultimate’te yaşadığımız sorunları hatırlayınca insan bu tip şarj istasyonlarından biraz korkuyor ancak her şey yerli yerinde.
Tüm bunların yanında skatezlerin performansı maalesef düşük kalıyor. Eğer daha yüksek performanslı skatezlere geçiş yapmak isterseniz, piyasada bolca bulunabilen (X-Raypad, Wraith, Ultraglide) dot skates modellerine bakmak isteyebilirsiniz.

AJ159 APEX – Yazılım ve Sonuç
Yazılım olarak AJAZZ kesinlikle bir gelişim gösterse de halen iyi diyebileceğim seviyede değil. Hatalı terimler, kopmalar yaşanması ve bazı değerlerin eksikliği (LoD değerleri görünmüyor) hoş görünmüyor. Buna rağmen başka yazılımlarda olmayan kullanıcıların ayarları paylaşabilmesi, güzel bir girişim.

Yazının başında yedek demiş ve AJAZZ AJ159 APEX’i bu niyetle almış da olsam, kendisi benim birincil farem oldu. Fiyatına göre neredeyse en üst seviyelerle başabaş olabilecek özelliklere sahip. Malzeme kalitesinden biraz ödün verip, kapıştığı farelerin 3te 1i fiyatına alınabilmesi, bulunmaz nimet. Bolca oyun oynuyorum, şarjla uğraşmak istemiyorum, basit olsun iyi olsun mantalitesindeyseniz önerebilirim. Ancak yine ve yeniden belirteyim, bunun sebebi bu ürünlerin sorumluluğunun tamamen size ait olması. Geldiğimiz noktada çok başarılı tamir imkanları olsa da, resmi bir destek alma imkanınız kısıtlı.
AJAZZ AJ159 APEX
AJAZZ AJ159 APEX- Kalite8/10 Harika
- Tasarım8/10 Harika
- Fiyat8/10 Harika
- Teknoloji7/10 Gayet İyi
- Performans9/10 Muazzam