2024 yılı oyun ekipmanları anlamında daha önceki yıllarda görmediğimiz bir rekabete sahne oldu. Endüstrinin diğer alanlarında olduğu gibi Çin’in etkisinin hissedildiği ve sektörün de ciddi bir yenilenmeye girdiği bir yıl oldu.
Şimdi düşününce çok fazla sayıda oyun ekipmanının kendisini öne çıkarttığı ve pek azının 2025 başında kendisini hatırlatabildiği bir yıl oldu da diyebiliriz. O kadar çok yeni ürün, o kadar çok revize edilmiş ürünle karşılaştık ki çoğu hakkında hissettiğimiz heyecan en fazla bir ay sürdü.

Aralarından bazıları ise ciddi anlamda hype yaratmakla kalmayıp daha şimdiden isimlerini altın harflerle kalplerimize kazımayı başaran ürünler oldular. Bu açıdan benim 2024 yılının en iyi oyuncu farelerinden birisi, belki de en iyi oyuncu faresi olduğunu düşündüğüm Hitscan Hyperlight için de harika bir çıkış oldu diyebiliriz.
Hitscan Hyperlight yılın en fazla konuşulan farelerinden birisi olsa da ilk baktığımızda oldukça tanıdık gelmişti. Bunda da yanılmadığımızı anladık zira Hitscan Hyperlight’ın ilk prototiplerinden birisinin üretici fabrika tarafından ATK’ya sızdırıldığını ve bu prototipin de karşımıza ATK F1 Ultimate olarak çıktığını söylememiz gerekiyor. Bu durum bizzat Hitscan tarafından doğrulandı. İki fare birbirine olağanüstü derecede benziyor evet ancak Hitscan piyasaya dört ay daha geç sürüldüğünden ötürü tasarıma eklenen pek çok ufak tefek ama önemli güncelleme ile beraber geliyor.

Hitscan Hyperlight – Tasarım
Hitscan Hyperlight küçük diyebileceğimiz ebatlarda, claw tutuşa uygun olarak tasarlanmış oldukça hafif (39 gram) bir oyuncu faresi. Hafifliği ve küçük boyutları sayesinde fingertip kullanıcıları da çok sıkıntı yaşamayacaktır lakin palm kullanıcılarının ilk tercihi olmaması gereken bir ürün. Siyah ve beyaz renklerde üretilen Hitscan, özellikle beyaz rengiyle oldukça hoş gözüküyor ki zaten ben de o rengini satın aldım. Abartısız tasarım ve siyah dokunuşlar oldukça şık bir izlenim veriyor.
Hitscan Hyperlight’ın ana tuşlarının tasarımı farenin tasarımındaki imza noktalarından birisi. Orta kısımları içbükey olarak tasarlanan tuşlar parmağınızın iyice oturması ve kaymaması için tasarlanmış. Yan tuşlar da ATK F1’e göre biraz daha önde ve ergonomileri daha iyi. Ayrıca arka kısım daraltılmış ve yan duvarlar da orta kısma doğru inceltilerek daha iyi bir tutuş sağlanmış. Farenin herhangi bir yerinden tıkırtı, gıcırtı gelmediğini ve ana tuşların da gevşek olmadığını belirtmem gerek. Hitscan Hyperlight son zamanlarda gördüğüm en iyi işçilik kalitelerinden birisine sahip.

Ayrıca gerek yan tuşlarda gerek ana tuşlarda hem pre-travel hem de post-travel boşlukları son derece ufak. ATK’ya göre en önemli optimizasyonlardan birisi de burada yapılmış.
Mouse tekerleğinin dışında yumuşak bir lastik kullanılmış. Geçişleri orta sertlikte ve oldukça da sessiz olan TTC Gold encoder benim en sevdiklerim arasında lakin en dayanıklı olanlardan birisi diyemem. Daha fazla konuşacağız bunun üstüne.
Peki malzeme kalitesi nasıl? Dış kaplama ATK markasının “buz hissiyatlı” kaplamalarına benzese de daha pürüzsüz bir finişi var. Beyaz modelde parmak izi kalmıyor bir aylık aralıksız kullanımın ardından da herhangi bir parlama oluşmadı. Bu da kullanılan kaplamaya tam puan verebiliriz demek.

Fare simetrik bir tasarıma sahip lakin yan tuşlar sadece sol tarafta olduğundan solaklar tüm fonksiyonlarıyla kullanmakta problem yaşayabilirler.
Alt kısımda ise yarı petek dokusunda delikli bir kapağa yer verilmiş. Bu bölümde DPI ve farenin açma kapama tuşu bulunuyor. Benim kullandığım kopyada bu açma kapatma tuşu oldukça sertti lakin işlevinde herhangi bir sıkıntı görmedim. Alt kısımda mouse dongle’ı taşınamıyor zira fotoğraflarda görebileceğiniz 1K’lık dongle madeni paradan biraz daha büyük ve bilgisayara direkt değil, USB kablo ile bağlanıyor. Haliyle, farenin altında taşınması gerekmiyor, kaybetmek de güç.

Teknik Detaylar
Hitscan Hyperlight’ta kullanılan sensör ATK F1 Ultimate’te kullanılan (PixArt 3950) kadar kuvvetli değil lakin her şey için fazlasıyla muktedir olan PixArt PAW 3395. 26K hassasiyet, 50G hızlanma ve 650 IPS hız gibi değerlere ulaşabilen 3395 piyasadaki en kuvvetli üç sensörden birisi halen. Hem performanslı, hem de güç tüketimi konusunda verimliliği yüksek bir ürün.
Encoder’ı konuşmuştuk, biraz daha detaylandıralım. 2023 yılında çıkan farelerin gözde encoder seçimi olan TTC Gold bu sene yerini F-Switch Flagship ve TTC Silver’a kaptırdı gibi. Hissiyatı bana göre mükemmel olsa da TTC Gold’ların (dustproof olmasına rağmen) dayanıklılık anlamında en iyilerden biri olmadığı açık, buna kendi deneyimlerimden de aşinayım. Yine de, hakikaten keyif veren bir ürün, bu üründe kullanılması da hoşuma gitti.
Switchler konusunda ise son zamanların en popüler optik switchi olan Omron D2FP-FN2 kullanılmış. Akustikleri şahane, hissiyatları şahane ve “optik switchler mekanik olanlar kadar iyi hissiyata sahip değil” inanışını da yıkıp geçtiler. Omron şu an optik mouse switchleri piyasasında tekel gibi bir şeyler neredeyse ama Kailh Go gibi alternatifleri kullanan Pulsar Feinmann F01 gibi ürünler de mevcut.

Hitscan bu farede ağırlığa da önem verdiğinden 250 mAh‘lık bir batarya tercih etmiş. Gayet yeterli olan ürün fabrika verilerine göre tam şarjda 70 saat dayanabiliyor. Bunu aşmış olmam oldukça olası zira bir ay boyunca her gün kullandığım fareyi sadece bir kez şarj ettim.
Maalesef çok fazla kullanmayacak olsanız da kutudan çıkan örgü kabloyu beğenmedim. Paracord diyemem, oldukça sert, çok daha iyilerini daha ucuz farelerde görmüştük.
Hitscan Hyperlight’ın kalbinde piyasadaki en yetenekli MCU olan Nordic 52840 var. Bu MCU pratikte Bluetooth yeteneğine de sahip ancak Hitscan bunu kullanmamayı tercih etmiş. Performans odaklı, hafifliği önemseyen bir farede oldukça anlaşılabilir bir tercih. Bu MCU sayesinde ürün 8K kablosuz bağlantı destekleyebiliyor ancak 8K dongle ayrıca satılıyor, kutudan sadece 1K dongle çıkıyor. 8K Dongle’ın ülkemizdeki fiyatı ise 1000 TL. Neredeyse 3395’li giriş seviyesi bir mouse fiyatı. Değer mi, açıkçası değmez zira 1ms ile 0.125ms arasındaki farkı hissedebiliyorum dediğinizde “çok yiğit bir adammışsınız” der, elinizi sıkarım, aksini iddia etmem.

Son olarak, skatezlerden bahsetmek isterim. Hitscan kutuya iki farklı boyutta %100 PTFE skatez eklemiş ancak bunlardan birisini gidip yapıştırmamış. Siz hangisini tercih ederseniz onu yapıştırabilirsiniz. Son derece ince ve desteklediğim bir düşünce. Bu skatezlerin performansı da son derece başarılı.
Yazılım konusunda Hitscan abartıya kaçmadan işini doğru yapan bir yazılım (Hitscan Utility) kullanmış. Anlaması kolay, her şey yeterince açık ve oldukça da hızlı çalışıyor.

Sonuç
Emin değilim ama Hitscan Hyperlight 2024 yılının ya en iyi faresi, ya da en iyilerinden birisi, bu kesin. Fiyatı (4500 TL) kalitesine göre çok uygun olsa da elbette onun ucuz, Çinli bir mucize olmasını bekliyorsanız yüksek denilebilir. Hitscan orta üst sınıfta, sorunsuz ve sizi mutlu edecek bir ürün olarak değerlendirilmeli.
Hitscan Hyperlight
Hitscan Hyperlight- Kalite9/10 Muazzam
- Tasarım10/10 Başyapıt
- Fiyat8/10 Harika
- Teknoloji9/10 Muazzam
- Performans9/10 Muazzam
Artılar
- Son derece yüksek işçilik ve malzeme kalitesi
- Dış kaplaması mükemmele yakın bir hissiyata sahip
- Son derece hafif
- Kutudan çıkan skatezler çok başarılı
- Switch ve encoder seçimleri yerinde
Eksiler
- 8K dongle oldukça pahalı