Logitech G PRO X Superlight 2 İncelemesi

Kısaltmayı sevdiğimiz ismiyle GPX’in bugünün oyun ekipmanlarını, daha özelde oyuncu farelerini şekillendirmek konusunda tarihte apayrı bir yeri var. Logitech G PRO X Superlight küçük değişikliklerin büyük bir devrimin başlangıcı olabileceğinin canlı bir kanıtı olarak birkaç yıldız bizimle beraber. Yine çok başarılı bir fare olan Logitech G PRO Wireless’tan aldığı bayrağı, 20 gram daha hafif oluşu, RGB’lerden vazgeçip performansa ve fonksiyona önem vermesi ve çıktığı dönemlerde fark yaratmasını sağlayan batarya ömrüyle GPX canlı bir tarih, canlı bir efsane.

Tasarım

GPX 2’nin ilk havadisleri geldiğinde teknoloji yazarları olarak tasarımda çok değişiklik yapılmayacağını tahmin ediyorduk ancak karşımıza tasarım anlamında önceki modelle ayırt edilmesi imkansız, tüm değişikliklerini kasanın altında gizlemiş bir model çıkmıştı. Biraz hayal kırıklığı yaşadığımı hatırlıyorum zira ana modelle beraber en azından Mini modelinin de tanıtılacağını düşünmüştüm.

Logitech G PRO X Superlight 2, orta üstü diyebileceğimiz ebatlarda, palm ve claw tutuşla rahat edebileceğiniz, tasarımıyla pek çok fareye ilham olabilmiş bir ürün. Beyaz, siyah ve pembe renkleriyle satışa çıkan üründe herhangi bir RGB aydınlatma bulunmuyor ve G PRO 2 modelinin aksine sağ tarafta düğmeler yok. Yani ürün şekil olarak simetrik olsa da solaklar tarafından yan düğmelerin konumu sebebiyle pek rahat bir kullanım imkanı vermeyebilir. Solaksanız G PRO 2 size daha uygun bir ürün.

GPX 2 (Yazının geri kalanında böyle diyeceğim) bir devrim değil, tadında bir evrim diyebiliriz. Tasarım anlamında baktığımızda neredeyse hiçbir fark bulunmuyor. Coating ilk bakışta aynıymış gibi gözükse de parmak izlerine ve parlamalara karşı daha dayanıklı ve alttaki skatezlerin de şekli biraz değiştirilmiş. Diğer taraftan teknoloji tarafında pek çok değişiklik söz konusu.

Teknoloji

HERO 2 sensörü ilk çıktığında Nordic 52840 MCU’su ile 2K polling rate destekliyordu ve 400 IPS hız, 50G hızlanma gibi, pratikte PixArt PAW 3370 ile kıyaslanabilecek hız değerleri sunuyordu. Hatta farenin içini açıp yapısal olarak 3370’ten çok farklı olduğunu görene kadar PixArt temelli olduğunu bile düşünmüştük. Sonra daha önce yaşanmamış şeyler yaşandı. Önce Logitech yaptığı ilk firmware update ile fareyi 4K kablosuz destekler hale getirdi, daha sonrasında ise 8K kablosuz desteklendi. Nihayetinde HERO 2 sensörü aldığı güncelleme ile 888 IPS hız, 88G hızlanma gibi sektör lideri değerleri yakalayabilen bir sensör olduğunu kanıtladı. Ben kendi adıma ilk kez bir sensörün yazılım update’i aldıktan sonra bu denli roketlediğini görüyorum, yalan yok.

Logitech’in HERO 2 sensörüyle beraber geçtiği bir diğer yenilik de Lightforce adı verilen Omron optik switchler oldu. Omron’un D2FP-FH1 serisine (orange dot) dahil olan bu switchler hayli kemikli ve “crispy”. Omron’un FN2 serisi kadar akustiği iddialı olmasa da son derece güvenilir switchler olduklarını kanıtladılar. Razer encoder olarak TTC Silver kullanmış. Sessiz denilebilecek, geçişleri ne kemikli ne de hafif olan, hissiyatı son derece başarılı bir encoder bu. Zaten üst seviye farelerin önemli bir kısmında bu encoderı görüyoruz.

Logitech, 60 grama düşen bu model ile beraber ek bir dongle gerektirmeden 8k kablosuz bağlantı destekliyor. Benim orta karar sistemimde (i7-8750H, 16GB DDR4, 8GB GTX 1080) hiçbir kasma problemi yaşamadım 8k kablosuz polling rate seçiliyken bile. Logitech bunu güzelce optimize etmiş ama yine de uyarayım, daha zayıf sistemlerde gerek masaüstünde gerekse oyunlarda kasabilir, 2k bağlantıya dönmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda 8k bağlantı ile denememe rağmen pil ömrü de son derece başarılı. Logitech 1k bağlantı ile 100 saate yakın bir pil ömrü vadetmiş ki iş kullanımında bu değeri geçmek mümkün. 8k polling rate ile dahi 20+ saati görebilmek çok mümkün, üstelik oyun oynarken bile. Oyunlar için optimize edilmiş olan bu üründe Bluetooth bulunmuyor.

Logitech’in kullandığı batarya 290 mAh. Kutudan bu seviyede alıştığımız paracord kablo değil, yine GPX’teki gibi rubber bir kablo çıkıyor. Şarj dışında kullanmayacaksınız ama yine de bu tarafta da bir gelişim beklerdim. İşçilik ve malzeme kalitesi alışılageldiği üzere bir hayli yüksek. Qi şarj destekleyen üründe adaptörü farenin içerisinde taşırken dahil hiçbir tıkırtı veya çatırdama sesi duyulmuyor. Tıpkı G PRO 2 gibi bu modelde de ana tuşlarda çok minimal bir pre-travel ve neredeyse hiç hissedilmeyen bir post-travel var. Yan tuşlar ise ergonomik ancak sünger hissiyatı mevcut.

Logitech’in LIGHTSPEED Wireless teknolojisinin Nordic 52840 MCU ile birlikteliği olağanüstü düşük bağlantı gecikmesi ve son derece güvenilir ve kararlı bir bağlantı vadediyor. Ben ne GPX ne de GPX 2’de bir kez bile farenin bağlantı sorunuyla beni yolda bıraktığını hatırlamıyorum. LIGHTSPEED gerçekten de firma için övünülecek bir teknoloji olarak ön plana çıkıyor.

Diğer detaylar

Logitech’in bu amiral gemisi modelinde eleştirebileceğim en önemli konu skatezlerin beklendiği kadar performanslı olmaması. G PRO 2’den daha performanslılar evet ancak böyle bir üründen beklediğimiz seviyede değil. Öyle veya böyle, skatez dediğimiz şey artık sarf malzemesi sayılır. Sizin için yeterli olmadığını düşünüyorsanız daha yüksek performanslı skatezlerle değiştirebilirsiniz.

Logitech’in bu modede geliştirdiği coating büyük bir sorunu ortadan kaldırmış. Artık sadece birkaç aylık bir kullanımda yüzeyinde parlamalar oluşan GPX’in aksine GPX 2 bu konuda önemli ölçüde daha başarılı. Ayrıca Logitech kutuya grip tape’leri de dahil etmiş, böylece dilerseniz farenizi ilk günden parmak izlerinden koruyabilirsiniz. Ayrıca kutuda Qi destekli ikinci bir fare dongle kapağı çıkıyor. Bu kapağın üstünde de PTFE skatez var.

Son olarak G-HUB’a gelirsek, artık çok daha kararlı ve başarılı bir program haline geldi. Hala dağınık diye eleştirenler oluyor ancak o kadar fazla detaya müdahale etmemize izin veriyor ki G-HUB, dağınıklığını hiç problem etmiyorum. Aynı zamanda tüm güncellemeler ve firmware update’ler de program üzerinden kolayca yapılabiliyor.

Logitech sonuç olarak yine en üst kalitede bir ürünle karşımıza çıktı. Artık kendisinden biraz daha ağır ve daha “normal” kullanıcılara hitap eden kuzeni G PRO 2 ve ergonomik kardeşi G PRO X DEX ile Logitech’in üst kulvarını kontrol etmeye ve en çok satılan oyuncu farelerinden birisi olmaya devam edecek.

KARAR

Logitech G PRO X Superlight 2

8.9İnceleme Skoru
Gayet İyi

GPX 2, sahip olabileceğiniz en kaliteli ve en sorunsuz amiral gemisi farelerden birisi. Tıpkı GPX gibi, sizi çok mutlu edecek bir ürün.

Kalite
9
Tasarım
9
Fiyat
8
Teknoloji
9.2
Performans
9.2
Artılar
  • Son derece kaliteli malzeme ve işçilik kalitesi
  • Piyasadaki en performanslı sensör
  • 8k dongle küçük ve kutuya dahil
  • 60 gram, oldukça hafif
  • Optik ve sorunsuz Omron switchler
  • Lightspeed Wireless ile hızlı ve sorunsuz kablosuz bağlantı
  • Coating oldukça başarılı
Eksiler
  • Skatezlerin performansı zayıf
  • Şarj kablosu halen rubber
Kürşat Zaman
Gamer Benchmark Türkiye
Logo
Ürünleri Karşılaştır
  • Klavye (0)
  • Mouse (0)
  • Kulaklık (0)
  • Mousepad (0)
Kıyasla
0