Koreli Pulsar‘ın tüm tarihi sadece beş sene geriye gidiyor ancak oyuncu ekipmanları konusunda daha şimdiden bu işi 30 yıldır yapan bazı firmalardan daha fazla iz bırakmayı başardılar. Xlite ile başlayan, X2 ile devam eden serileri sürekli güncellenen ve popülerliğini koruyan Pulsar, tıpkı BMW’nin Alpina veya Mercedes’i AMG’si gibi bir performans markasıyla karşımızda son dönemde. Adını fizikçi Richard Feynman‘dan alan Feinmann markasının ilk ürünü ise pratikte Xlite V4 şekline sahp olan ve magnezyum gövdesiyla Pulsar’ın amiral gemisi oyuncu farelerini temsil eden 180$‘lık (Ülkemizde 9000 TL civarında) Feinmann F01 First Edition.

Pulsar Feinmann F01 – Tasarım
Tasarım anlamında hem yeni hem de bilindik bir şekli var Feinmann F01’in. Ürün Size 1.5 olarak üretilmiş ve boyut olarak Xlite V4 ile Xlite V4 Mini arasında bir ebada (118x65x41mm) sahip. Genel olarak küçük bir fare diyebiliriz. Ergo tasarımından dolayı palm tutuşa oldukça uygun, ayrıca küçük boyutu ve sadece 46 gramlık ağırlığı da onu claw tutuş için de ideal hale getiriyor. Xlite’ten farklı olarak magnezyum alaşım gövdeyle üretilen ürününün tasarımındaki geri kalan detaylar ise tamamıyla kendisine özgü.
Hemen fark edebileceğiniz gibi, Feinmann F01’in hem üst hem de alt gövdesinde büyük kesikler var. Son dönemde fareler deliksiz olarak da ciddi anlamda hafiflediler ancak kullanılan malzemenin işlenmesi zor, fiyatı pahalı olan magnezyum olması sebebiyle (ve tabii ağırlığın artmaması için) delikli bir tasarım tercih edilmiş. Magnezyum kullanımının olumlu etkilerinden bir diğeri de farenin rijitliği. F01 esnemiyor, tıkırdamıyor veya üzerine baskı uyguladığınızda gıcırdamıyor. Tank gibi bir fare olmuş açıkçası.

Tasarımda daha önce Pulsar’ın eS serisinde de gördüğümüz alüminyum fare tekerleği kullanılmış. Bu tekerlek hem hafif hem de oldukça iyi bir kontrol hissiyatı veriyor. İşçiliği gayet iyi, çapak bırakılmamış, köşeleri elinize batmıyor.
Pulsar’ın bu modelde kullandığı kaplama ise çok başarılı. Magnezyumun o soğuk hissiyatını engellemeyen kaplama hem pürüzsüz hem de tutuş hissi oldukça iyi. Eliniz kaymıyor ancak parmak izi bırakıyor maalesef. Neyse ki temizlemek oldukça kolay, fiber bezle silmeniz yeterli.

Pulsar’ın tasarım ögesi olarak dikkat çeken bir diğer yön ise 8K kablosuz bağlantı dongle’ı olarak da görev yapan şarj istasyonu. F01 bu şarj istasyonuna oldukça sağlam bir şekilde oturuyor, herhangi bir sallanma olmuyor. Bu şarj istasyonu oldukça ağır, yere gayet iyi oturuyor, bunu da belirteyim. Şarj durumunu sol taraftaki lambanın renk değişiminden takip edebiliyorsunuz.
Farenin altı kısmı alışılageldik Xlite ve X2 modelleri gibi açık tasarlanmış. Ben evde kedisi olan bir şimdiye kadar bu konuyla alakalı hiçbir problem yaşamadım, muhtemelen sizler de yaşamayacaksınız. Bu bölümde fareyi açıp kapatabileceğiniz ve dpi ayarını değiştirebileceğiniz seçenekler var. Eğer yazılımdan değiştirmezseniz, DPI ayarları 400, 800, 1600, 3200, 6400 ve 12,800 olarak girilmiş. Bu düğmeler telmaşa gibi gözükseler de tıpkı bir F1 aracının kokpiti gibi hafifliğe ve fonksiyonelliğe önem verilmiş.

Teknik Detaylar
Feinmann F01’de Pulsar’a özel bir sensör olan Pulsar XS-1 yer alıyor. Kağıt üstündeki performans değerlerine bakılınca PixArt 3395 ve 3950 arasında bir performans aralığına oturan bu sensör, muhtemelen PixArt ile beraber PAW 3950’nin üzerinden Pulsar için özel olarak modifiye edilmiş. Motion Sync desteğine sahip olan sensörün 32K DPI hassaslık, 50G hızlanma ve 750 IPS hız gibi değerlerin yanında sadece 0.7mm lift-off yüksekliğine sahip. Her ne kadar 3950’nin hızlanma değerleri 70G olarak verilse de XS-1 modelinde 50G olarak gözüküyor. Elbette her iki değer de çinko karbon insanoğlunun farkı hissedemeyeceği kadar yüksek değerler.
Sensör dışındaki en büyük değişiklik ise bu modelde daha önce Endgame Gear XM2WE modellerinde gördüğümüz Kailh Go Optical’lar. 80 milyon tuş basım ömürlü olan bu optik switchler daha önce kendilerini sevdirmeyi çok başaramamış ve piyasayı komple Omron D2FP optik switchlere kaptırmışlardı. Orta seviyede ses üreten, hafif switchler (60-65gf) diyebiliriz.
Encoder olarak Pulsar Blue tercih edilmiş. F-Switch tarafından üretilen bu encoder son derece sessiz ve bana göre piyasanın en iyileri arasında. 14mm yüksekliğinde olması encoder değişimi gerektiğinde sıkıntı yaratabilir zira piyasada genellikle 9-10mm yüksekliğindeki encoderlar bulunuyor, 14mm neredeyse hiç yok.

8k kablosuz bağlantı seçeneği ile gelen farede MCU olarak Nordic 52840 tercih edilmiş. Piyasadaki en iyi MCU olduğunu defalarca söyledik. Kablolu kullanım ise mümkün değil zira farenin üzerinde bir USB slotu bulunmuyor. Şarj işlemi istasyon üzerinden yapıldığından, işinize ara verdiğinizde fareyi buraya yerleştireceğinizi tahmin ediyorum. Haliyle Pulsar herhangi bir şarj dayanım süresi vermemiş olsa da 240 mAh batarya ile 1K polling rate seçili olduğunda 70-80 saat, 8K polling rate seçili olduğunda ise 10-12 saatlik bir kullanım süresi söz konusu.
Peki 8K performansı nasıl? Öncelikle fareyi Core i7-8750H ve GTX 1080 kullanan bir oyuncu laptopunda da test ettim ve 8K polling rate seçiliyken herhangi bir saçmalığa tanık olmadım. Sistemi kasmadı veya herhangi bir stuttering durumuna yol açmadı. Gecikme testlerini bizzat yapamamış olsak da 1K polling rate ile 0.7ms, 8k polling rate ile 0.5ms gibi son derece başarılı rakamlara ulaşılmış olduğunu da belirtmem gerekiyor. Pulsar bu konuda böyle pahalı bir fareden bekleyebileceğiniz kadar başarılı.

Diğer detaylar
Ben kendi adıma farenin Size 1.5 ebadını çok beğendim. Mini’leri küçük, normal Pulsar’ları iri bulanlar da muhtemelen benim görüşümü paylaşacaktır diye düşünüyorum. Ergo’ları çok seven bir oyuncu olmasam da FPS’ten Football Manager’a kadar neredeyse tüm oyunları bu farede oynuyorum son bir aydır ve büyük keyif aldığım bir ürün oldu.

Kutu içeriğinden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Her ne kadar magnezyum gövde bu sürede herhangi bir aşınma belirtisi göstermemiş olsa da Feinmann F01’in devasa kutusu içinde (hakikaten devasa bir kutusu var) Supergrip grip tape’ler de geliyor. Ayrıca fare üzerinde takılı olan Virgin Grade PTFE skatezler (bence performansı 7/10) yanında kutu içeriğinde daha yüksek performansa sahip Pulsar UHMW-PE 6.6mm dot skatezler de geliyor. Bu skatezlerin siyah renk olmasına bakmayın, hakikaten çok iyi bir süzülme performansları var.

Pulsar aynı zamanda özel modellerde bir alışkanlık haline getirdiği seri numarasına da kutuda yer vermiş. Farenin altındaki kısımda seri numarası görünebiliyor, ayrıca kutunun içinde de bu modelin (First Edition) toplam üretim sayısını ve sizin ürününüzün seri numarasını görebilirsiniz. Gariptir, benim satın aldığım modelde iki seri numarası birbiriyle tutmuyordu. Herhalde paketleme sırasında bir şeyler yolunda gitmemiştir diye düşünüyorum ama böyle koleksiyon ürünlerinde görmek isteyeceğiniz bir hata değil, bunu da belirteyim. Bu arada F01 First Edition modeli sadede 5000 adet üretilecek ve ülkemize de kısıtlı adette geldi.
Pulsar son dönemde çok fazla yazılım değiştirdi ve Pulsar Fusion 2 yazılımı da Feinmann F01’i destekliyor. eS serisinin halen safkan esporcu serisi olduğunu ve yazılım desteklemediğini düşünürsek, Feinmann F01’in niş, tamamen uyarlanabilir bir fare olduğunu da belirtmemiz gerek.
Pulsar Feinmann F01
Pulsar Feinmann F01- Kalite10/10 Başyapıt
- Tasarım9/10 Muazzam
- Fiyat7/10 Gayet İyi
- Teknoloji9/10 Muazzam
- Performans9/10 Muazzam
Artılar
- Son derece yüksek performans
- Yüksek malzeme ve işçilik kalitesi
- 8000Hz polling rate desteği
- Yedek UHMW-PE dot skatezler kutuya dahil
- Coating (kaplama) çok başarılı
- Pulsar Fusion 2 yazılımı son derece başarılı
Eksiler
- Fiyatı böyle bir ürün için bile yüksek