Microsoft WHAMM, Quake II’de gerçek zamanlı yapay zekâ destekliyor

Microsoft, oyunlarda yapay zekâ kullanımına yönelik yeni adımı olan WHAMM modelini tanıttı.
Microsoft WHAMM Gamer Benchmark Turkiye Gamer Benchmark Türkiye

Microsoft, oyunlarda yapay zekâ kullanımına yönelik yeni adımı olan WHAMM modelini tanıttı. World and Human Action MaskGIT Model (WHAMM) olarak adlandırılan bu sistem, klasik Quake II oyunu üzerinde gerçek zamanlı ve etkileşimli bir demo ile sunuldu.

28 yıllık oyunun tarayıcı üzerinden çalışan bu versiyonu, kullanıcı girişlerine klavye veya kontrolcüyle yanıt verebiliyor. Ancak performans anlamında demo, yalnızca düşük ila orta arası kare hızlarında çalışabiliyor. Microsoft, bu deneyimin teknik yetenekleri göstermek için hazırlandığını ve tam anlamıyla bir oyun performansı beklentisinin doğru olmayacağını vurguluyor.

WHAMM nedir, nasıl çalışıyor?

WHAMM, 2024 yılında tanıtılan WHAM-1.6B modelinin güncellenmiş versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. WHAM-1.6B, yedi yıllık oyun verisiyle eğitilmişti. WHAMM ise yalnızca bir haftalık Quake II oynanış verisiyle eğitilmiş olmasına rağmen, hızlı görsel çıktı ve etkileşim kabiliyetiyle dikkat çekiyor.

Modelin temelinde, dil modellerine benzer şekilde sıralı tahmin yapan otoregresif yapay zekâ mimarisi yer alıyor. Ancak WHAMM’da bu yapı, MaskGIT mimarisine evrilmiş durumda. Bu sayede görsel veri oluşturulurken tüm token’lar paralel olarak üretiliyor, bu da gecikmeleri azaltıyor ve işlem sayısını düşürüyor. Çözünürlük açısından da WHAM-1.6B’ye göre bir gelişim söz konusu, görüntü kalitesi 300 x 180’den 640 x 360 piksele çıkıyor.

WHAMM, oyuncunun hareketlerine tepki verebilen bir yapay zekâ modeli. Oyuncular; hareket edebiliyor, zıplayabiliyor, eğilebiliyor, düşmanlara nişan alıp ateş edebiliyor. Ancak sistem hâlâ deneysel: Gecikme süresi yüksek, düşman etkileşimleri bulanık ve belirsiz, oyunun istatistik sistemleri (can, hasar, skor vb.) düzgün çalışmıyor. Ayrıca demo yalnızca tek bir seviye ile sınırlı. Microsoft, bu modelin amacının “tam teşekküllü bir oyun motoru üretmek değil, yapay zekâ tabanlı oyun mantığını test etmek” olduğunu ifade ediyor.

WHAMM duyurusu, yapay zekâ temelli içerik üretiminin giderek yaygınlaştığı bir döneme denk geldi. NVIDIA’nın ACE teknolojisi sayesinde daha gerçekçi NPC’ler sunulurken, KRAFTON’un yaşam simülasyonu oyunu inZOI de bu tür teknolojileri entegre eden ilk örneklerden biri oldu.

Öte yandan, OpenAI’nin geçtiğimiz hæftalarda sunduğu Ghibli tarzı görsel üretim modeli, yaratıcı alanlardaki AI kullanımı tartışmalarını tekrar gündeme taşımıştı. Yorumlara göre yapay zekâ hâlâ “insani dokunuşu” tam olarak yakalayamasa da, WHAMM gibi modeller gelecekte AI tarafından tamamen oluşturulmuş oyunlar ve filmlerin mümkün olabileceğini düşündürüyor.

Total
0
Shares
SONRAKİ İÇERİK
Nintendo Switch 2 Nintendo ABD Gamer Benchmark Turkiye Gamer Benchmark Türkiye

Nintendo, ABD’de Switch 2 ön siparişlerini iptal etti

ÖNCEKİ İÇERİK
Roman Triumph Gamer Benchmark Turkiye Gamer Benchmark Türkiye

Roman Triumph: Survival City Builder, Erken Erişim’de çıktı

BENZER İÇERİKLER