Windows 11’den Windows 10’a downgrade nasıl yapılır?

windows 10 downgrade

Windows 11 ile ilişkimiz ilk günden beri inişli çıkışlı. Saat gibi çalışan bazı özelliklerin değiştirilmesi, türlü kişiselleştirme seçimleri ve bunların yarattığı sıkıntılar, eski uygulamalar ve oyunlardaki sürpriz problemler derken çoğu kullanıcı, özellikle de oyuncuysa Windows 10’dan 11’e geçtiğine bin pişman halde geriye dönmek isteyebiliyor. Peki, Windows 11’den Windows 10’a downgrade nasıl yapılır?

Öyle ki Windows 11’i geçmişte pek iyi hatırlamadığımız Windows ME ve Windows Vista sınıfında görerek direkt Windows 12’yi beklemek isteyenler de var. Diğer taraftan bu sonbaharda Windows 10’un aktif güvenlik / güncelleme desteğinin kesilecek olması sebebiyle arada derede kalan çok kişi var.

Bu, pratikte upgrade hakkınızı kullanıp lisanslı Windows 10‘unuzdan 11’e geçiş yaptıysanız oldukça kolay ancak bunun da 10 günlük bir süresi var. Bu sürenin sonunda temiz bir Windows 10 kurulumu gerekiyor ve pratikte format atmış kadar oluyorsunuz.

Gelin bakalım, süreç nasıl işliyor ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

windows 11

Neden Windows 11’den Windows 10’a geri dönmek isteyebilirsiniz?

Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 11, modern bir arayüz ve yeni özellikler sunarken, bazı kullanıcılar çeşitli nedenlerle Windows 10’a geri dönmeyi tercih edebilir. Bu makalede, Windows 11’den Windows 10’a downgrade işleminin nasıl yapılacağı, bu kararın neden gerekebileceği, dikkat edilmesi gereken noktalar ve lisans durumu hakkında bilgiler bulacaksınız.

Windows 11, birçok yenilik getirse de, her kullanıcı için ideal bir deneyim sunamıyor ve çoğu kişi de umudunu artık kaybetmiş durumda. Sebeplerden kısaca bahsedersek;

Canınız öyle isteyebilir?: Windows 11’i denedikten sonra, kullanıcılar alıştıkları Windows 10 deneyimini geri isteyebiliyor.

Uyumluluk sorunları devam ediyor: Bazı eski oyunlar, modlar, yazılımlar veya donanımlar Windows 11 ile tam uyumlu olmayabilir. Örneğin, iş için kullanılan özel bir uygulama veya eski bir yazıcı, Windows 11’de düzgün çalışmayabiliyor. Her güncelleme sürpriz problemlere gebe ve özellikle eski oyunlarda (Flight Simulator 2004 veya FSX gibi) kullanılan yardımcı problemler Windows 11’de ciddi sıkıntılar çıkartabiliyor.

Performans sıkıntıları: Windows 11’in sistem gereksinimleri, Windows 10’a kıyasla daha yüksek. Eski veya düşük donanıma sahip bir bilgisayarda performans sorunları yaşanabilir.

Arayüz alışkanlıkları: Windows 11’in yenilenen “Başlat Menüsü”, görev çubuğu konumu ve diğer tasarım değişiklikleri, bazı kullanıcılar için rahatsız edici oldu, hatta nefret edenlerin sayısı da az değil.

windows 11 ekran 2 Gamer Benchmark Türkiye

Windows 11’den Windows 10’a downgrade nasıl yapılır?

Windows 11’den Windows 10’a geri dönmenin iki ana yöntemi var: Upgrade yaptıktan sonra 10 günlük geri alma süresi içindeyseniz kolay bir yöntem kullanabilir veya temiz kurulum yapabilirsiniz.

Windows 10 lisansınız varsa ve 11’e upgrade ettiyseniz sorun yok. 10 gün içinde geri dönerek eski lisansınızı kullanmaya devam etmeniz mümkün. Ancak Windows 11 kurulu yeni bir bilgisayarınız varsa ilk seçeneği kullanamıyorsunuz ve sıfırdan kurulum yapmanız gerekiyor, ayrıca Windows 10 lisansına da ihtiyacınız olacaktır.

Adımları aşağıda detaylıca açıkladık.

1. 10 günlük geri alma süresi içinde geri dönme

Eğer Windows 11’e yükseltme yaptıktan sonra 10 gün geçmediyse ve eski dosyalarınızı silmediyseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Ayarlar > Sistem > Kurtarma yolunu takip edin.
  • “Geri Dön” seçeneğini bulun ve tıklayın.
  • Sistem, neden geri dönmek istediğinizi sorabilir; bir neden seçip ilerleyin.
  • Güncellemeleri kontrol etme seçeneğini atlayarak devam edin.
  • İşlem sırasında bilgisayarınız birkaç kez yeniden başlayacak ve eski Windows 10 kurulumunuza geri döneceksiniz.

Not: Bu yöntem, yalnızca yükseltmeden sonra “Windows.old” klasörünün silinmemiş olması durumunda çalışır. 10 gün geçtikten veya dosyalar silindiyse bu seçenek kaybolacaktır, bu noktadan sonra ikinci seçeneğe bakmanız gerek.

2. Temiz kurulum ile Windows 10’a dönme

10 gün geçtiyse veya geri alma seçeneği karşınıza çıkmıyorsa (Bu yeni, Windows 11 kurulu bir bilgisayarda da böyle olacaktır), Windows 10’u sıfırdan yüklemeniz gerekir:

Verilerinizi yedekleyin: Önemli dosyalarınızı bir harici disk veya bulut depolamaya yedekleyin, çünkü bu işlem tüm verileri silecektir.

Windows 10 kurulum medyası hazırlayın: Microsoft’un resmi sitesinden “Medya Oluşturma Aracı”nı indirin. Bir USB sürücü (en az 8 GB) kullanarak önyüklenebilir bir Windows 10 kurulum diski oluşturun. Bunun için Rufus’u da kullanabilirsiniz, bu size daha fazla hareket alanı ve optimizasyon seçeneği sunacaktır. Aşağıda Technopat’ın hazırlamış olduğu bir video var, Rufus’un yeni sürümlerinde de pek değişiklik yok.

BIOS’tan USB’yi önyükleme sırasına alın: Bilgisayarınızı yeniden başlatın, BIOS’a girin (genellikle F2, DEL veya F12 tuşu ile, sistemden sisteme değişiyor) ve USB’yi ilk önyükleme cihazı olarak ayarlayın.

Windows 10’u kurun: USB’den başlattıktan sonra ekrandaki talimatları izleyerek Windows 10’u kurun. Kurulum sırasında ürün anahtarınızı girmeniz gerekebilir.

windows 11 ekran 3 Gamer Benchmark Türkiye

Lisansınız eski sürümde de çalışacak mı?

Evet, olağandışı bir durum yoksa çalışıyor. Eğer Windows 10’dan Windows 11’e ücretsiz yükseltme yaptıysanız, lisansınız dijital olarak Microsoft hesabınıza veya cihazınıza bağlıdır. Windows 10’a geri döndüğünüzde, aynı lisans otomatik olarak tanınır ve etkinleştirilir. Temiz kurulum sırasında ürün anahtarı sorulursa, Windows 11’e geçiş öncesi kullandığınız anahtarı girebilirsiniz ya da “Ürün anahtarım yok” seçeneğini seçerek kurulumu tamamlayıp internete bağlandığınızda lisansın otomatik etkinleşmesini bekleyebilirsiniz.

Eğer Windows 11’i ayrı bir lisansla satın aldıysanız ve Windows 10 lisansı hiç olmadıysa, Windows 10’a geçmek için yeni bir lisans almanız gerekebilir. Lisans durumunuzu “Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Etkinleştirme” bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler

Windows 11’den Windows 10’a geçiş yaparken bazı önemli noktaları tekrar vurgulamak isteriz.

-10 günlük geri alma süresi kritik bir eşik. Bu süreyi kaçırmamak için kararınızı hızlıca vermeniz faydalı olabilir.

-10 günlük geri alma süresi içindeyseniz dosyalarınız korunur, ancak temiz kurulum yaparsanız tüm veriler silinir. Mutlaka yedek alın.

-Windows 11’e yükseltme yaptıysanız, genellikle aynı lisans Windows 10’da da geçerli olur. Ancak emin olmak için lisans durumunuzu kontrol edin.

-Windows 10’a geçtikten sonra, Windows 11’e özel bazı uygulamalar veya özellikler (örneğin, Android uygulama desteği) çalışmayacak. Bunu bilerek hareket edin.

Total
0
Shares
SONRAKİ İÇERİK
Diablo IV 2025 Yol Haritasi Gamer Benchmark Turkiye Gamer Benchmark Türkiye

Diablo IV’ün 2025 yol haritası açıklandı

ÖNCEKİ İÇERİK
Apple Vision Pro 2 Uretim Gamer Benchmark Turkiye Gamer Benchmark Türkiye

Apple Vision Pro 2 için seri üretim başladı

BENZER İÇERİKLER