İsmine ne derseniz deyin; kontrolcü veya gamepadler oyunlarla aramızdaki bağı kuvvetlendiren en önemli çevre birimlerinden birisi. İster bir aksiyon oyunu olsun, isterseniz arcade bir otomobil yarışı, kontrolcüler oyunlardan aldığınız keyfi artırmak konusunda ciddi birer çarpan vazifesi görüyorlar yıllardır.
Geçmişten beri PC kullanıcıları bu konuda hep şanslı oldu açıkçası (Belki ileride bir efsane kontrolcüler makalesi yazarız?) ancak bu konuda kafası karışanlar olduğunun da farkındayız.
Elbette her şey gibi, kontrolcüler konusunda da seviyeyi belirleyen en önemli değişken satış fiyatı. Haliyle, biz de kontrolcü önerilerimizi üçe bölmeye karar verdik; fiyat performans, güvenli duraklar ve üst seviye kontrolcüler olarak.
Elbette güvenilirliğini kanıtlamış bir ürün olmadığı sürece (Dualsense veya Xbox Gen.9 gibi) kendi fiyat düzeyinde öne çıkmasına dikkat ettik.
Gelin isterseniz en güvenilir seçeneklerden başlayarak önce daha ucuzlara, sonra da daha pahalılara doğru yol alalım.
GÜVENLİ DURAKLAR

Sony DualSense (79$)
Evet, kendi fiyat düzeyinde çok öne çıkan bu ürünü nihayet PC listeye dahil edebilmemiz ne kadar harika. PlayStation App’in PC çıkışı sayesinde DualSense’ler artık PC’de tam verimle çalışabiliyorlar ve her ne kadar Hall Effect analoglara sahip olmasalar da, gerek haptic feedback gerekse adaptive trigger özelliği ile teknolojik açıdan oldukça yetenekli yapımlar. Neredeyse hiçbir zayıf noktaları yok diyebiliriz, hafifler, dayanıklılar ve pil ömürleri de son derece tatminkar. Ülkemizde de pek çok farklı versiyonunu kolayca ve garantili olarak bulabiliyorsunuz. Belki içini açtığınızda kapatmak biraz güç ancak bunu göze alıyorsanız teknik açıdan zaten tecrübeli birisiniz demektir.

Xbox Controller Gen.9 (59-64$)
Bir senelik kullanımın ardından drift kralı olan Gen.8’in üzerine son derece güzel bir upgrade oldu Gen.9 kontrolcüler. Halen mesela bir DualSense kadar dayanıklı değiller ancak ülkemizde kolaylıkla bulunbilmesi, oldukça basit ve tamirci dostu iç yapılar, pek çok çeşide sahip olması ve kalem pille çalıştığı için bataryaların ölmesi gibi problemleri olmaması sayesinde buralarda çok tutulan ürünler. Teknolojij açıdan bir DualSense değil ve Hall Effect analoglar kullanmıyorlar ancak bunu da daha uygun olan fiyatıyla telafi edebiliyor. PC’de kullanabileceğiniz en dertsiz kontrolcülerden birisi.

Powera Fusion Pro 4 Wired (79$)
Buraya ülkemizde oldukça iyi bir fiyata satılan Fantech EOS Pro’yu mu yoksa Powera Fusion Pro 4 Wired’ı mı alsam diye çok düşündüm ve tercihimi görüyorsunuz. Powera uzun süredir Xbox’ın kendi ürünlerinden daha kaliteli ve dayanıklı ürünleriyle tanınan bir firma ve Fusion Pro 4 ailesi de limitleri epey zorlayan yapımlar olarak karşımıza çıktılar. Eğer batarya ve pil bitme derdiyle uğraşmayacağınız güvenilir bir kontrolcü arıyorsanız Fusion Pro 4 Wired doğru adres. Hall Effect analoglara sahip olan ürünün her analoğu üç farklı yüksekliğe ayarlanabiliyor ve böylece değiştirmeden de kendinize uygun bir ayar bulabiliyorsunuz. Ayrıca ayarlanabilir dört düğme, üç farklı kademeli tetikler, yazılım desteği ve 3 metrelik çıkartılabilen USB-C kablosuyla da çok güçlü bir alternatif.
FİYAT PERFORMANS ÜRÜNLERİ

HyperX Clutch Wireless (49$)
Açık konuşayım, çok yeni bir ürün sayılmaz. Lakin ülkemizdeki fiyatı neredeyse kablolu Clutch Gladiate ile aynı, Android telefonunuzu da takıp oynayabiliyorsunuz, ilk sürümlerindeki bağlantı problemleri çözüldü ve bulunabilirliği de halen oldukça yüksek. Diğer taraftan insanları yeni markalara ikna edemediğimiz de oluyor ve bu durumda daha tanıdık bir markaya yönelme ihtiyacı da hissedebiliyorlar. HyperX’in güçlü olduğu konu da bu. 19 saatlik bir batarya ömrüne sahip olan Clutch, Bluetooth tarafında halen 4.2 kullanıyor ancak 2.4Ghz dongle da kutuya dahil. EOL olmadan kablosuz ve gerektiğinde Android telefonunuzda da oyun oynayabileceğiniz bir kontrolcü almak isterseniz hiç de fena bir tercih değil.

EasySMX D05 (45$)
Geçtiğimiz günlerde ülkemiz pazarına da giren EasySMX’in X5, X10 ve X20 modelleri bir hayli popülerdi bilindiği gibi. Her birini rahatça önerebileceğim bu modeller üzerine öyle bir ürün tanıttı ki ve bu ürüne öyle bir fiyat etiketi koydu ki EasySMX, rahatça listemize girebildi. Beraberinde şık bir şarj dock’u ile gelen D05 kablosuz, çoklu platformları destekleyen bir kontrolcü ve hem analoglarda hem de tetiklerde Hall Effect kullanıyor. 1000mAh bataryaya, 11 farklı RGB efektine ve Rapid Trigger desteğine sahip olan ürün henüz ülkemizde satışa sunulmadı ancak kısa süre içinde ortalığı epey dağıtacak, emin olabilirsiniz.

PDP Rematch Glow (38$)
İşte listemizin en kemikli ve en uygun fiyatlı üyesi, binlerce rengi ve dillere destan sağlamlığı ile dikkat çeken PDP Rematch Glow. Wave ne Neon serilerinin biraz yüzü eskimiş olabilir ancak Xbox konsollarını da destekleyen Rematch Glow oldukça rekabetçi bir fiyata sahip, kablolu bir alternatif olarak karşınızda duruyor. Rematch Glow serisi karanlıkta parlayan fosforlu yapısıyla tanınsa da özellik anlamında da ihtiyacınız olan her şeye sahip. İki farklı kademeye ayarlanabilen tetikler, çoklu platform desteği, başarılı bir yazılım, Hall Effect olmasa da son derece sağlam analoglar ve 2.5 metrelik, çıkartılabilen bir USB-C bir kablo.
AMİRAL GEMİSİ KONTROLCÜLER

Xbox Elite Series 2 Controller (179$)
Her ne kadar Elite 1’in tasarımını, seçilen renkleri daha fazla beğensem de Elite 2 sorunsuz ve üst seviye bir kontrolcü olarak kendisini çoktan kanıtladı. Elite 1’in aksine bataryayla beraber gelen ve yedek parça anlamında açık ara piyasadaki en yaygın üst seviye kontrolcü olan Elite 2, bugünlerde bizim önerdiğimiz standart versiyon yerine kutu içeriği biraz daha kısıtlı olan Core versiyonuyla da (129$) satılıyor ve ek donanımları ayrıca satın alabiliyorsunuz. Ayarlanabilir tetikleri ve sağlam bir donanımı olan, PC’de sorunsuz bir ürün arıyorsanız, bütçenize de uygunsa çok düşünmeyin.

Victrix Pro BFG Wireless (179$)
Victrix birkaç sene önce Gambit modeliyle hayatımıza girdiğinde “yeryüzündeki en hızlı kontrolcü” sloganını benimsemişti. Haklıydı da zira sahip olduğu MCU sayesinde ve tabii kablolu olması sayesinde olağanüstü düşük gecikme süreleriyle çalışabiliyordu. Victrix’in yeni modeli Pro BFG Wireless da bu seviyede bir üründen bekleyebileceğiniz bir sürü yedek parça, farklı boyutlarda analog çubukları ve hatta kontrolcüyü bir fightpad’e çevirebilen ek düğme setleriyle geliyor. Tamamen kişiselleştirilebilir bir ürün olarak tasarlanan Pro BFG Wireless’ın kutusundan geleneksel analog modülleri çıksa da 40$ daha verirseniz Hall Effect modüller ile yükseltebiliyorsunuz. Bu da donanımı göz önüne alındığında olağanüstü uygun duruyor açıkçası. PlayStation 5’i de destekleyen ürün sadece 5ms gecikme değerine sahip, 20 saate kadar pil dayanımı sunuyor. Diğer taraftan titreşim ve haptik geribildirim özelliği yok, bilginiz olsun.

SCUF Reflex (199-249$)
SCUF uzun zamandır kalite ve performans denilince akla gelen ilk gamepad üreticilerinden birisi. Sony’den aldığı ürünleri eşsiz şekilde modifiye eden firma Reflex modeline kendi mühendisliğini de bolca katmayı başarmış. Bunun sonucunda oldukça da pahalı bir çözüm olduğunu belirtmek gerekiyor. PlayStation 5 tarafından da desteklenen Reflex serisi, baz modelin yanında PRO ve FPS versiyonlarına da sahip. Pro modelinde daha tutuşu kolaylaştıran bir kaplama ve özel renk tasarımları mevcutken FPS modelinde ayarlanabilen tetikler kullanılmış ve titreşim motoru çıkartılarak ürün 20 gram hafifletilmiş. Fiyatları da 199-219 ve 249$ sırasıyla. Her şeyini dilediğiniz gibi değiştirebileceğiniz (onlar da oldukça pahalı) SCUF performansa görüntüden fazla önem veren cüzdanı kabarık oyuncular hitap ediyor.

Turtle Beach Stealth Pivot (129$)
Açıkçası bu ürünü Turtle Beach’ten beklemiyorduk, özellikle de sunduğu özelliklere göre şaşırtıcı denilebilecek bu fiyata. Kendi ekseni etrafında dönebilen modüllere sahip olan ve Xbox tarafından da desteklenen bu kontrolcü son aylarda oldukça fazla konuşuldu, Instagram’da falan bile popüler oldu. Hall Effect analogları, Bluetooth 5.2 ve 2.4Ghz ile PC’ye bağlanabilmesi, 20 saat pil ömrü ve ayarlanabilir tetikleriyle dikkat çeken Turtle Beach Stealth Pivot, Pro Aim Focus özelliği ile kontrolcü ile FPS oynamayı seven oyuncuların da işini kolaylaştırmayı vadediyor. Hem kontrolcüm hem fightpadim olsun diyenler için oldukça sağlam bir alternatif.

Thrustmaster eSWAP XR Pro Forza Horizon 5 Edition (199$)
Kablolu bir kontrolcüye 200$ saymak mı? Evet, biraz garip gelebilir ancak Thrustmaster eSWAP XR Pro’nun Forza Horizon 5 özel versiyonu olağanüstü bazı özelliklere sahip. Yarış oyunları bilindiği gibi özellikle simülasyon sınıfına doğru kaydığında bir yarış direksiyonu ihtiyacını da beraberinde getiren yapımlar. Thrustmaster da bu yönde pek çok üst seviye ürün üretmiş bir marka olarak bu ihtiyacı en iyi bilenlerden biri. Peki bu pahalı yarış direksiyonlarına ayıracak bütçeniz veya onları koyacak yeriniz yoksa? Thrustmaster bu konuya odaklanmış ve eSWAP modeliyle beraber “simülasyon tutkunları için gamepad” diyebileceğimiz bir modülü bizlerle buluşturmuş. Racing Wheel Module, FH5 Edition’da kutuya dahil ve kendini merkeze toplayabilen minik bir direksiyondan oluşuyor. eSWAP serisinin alametifarikası olan yerleri değiştirilebilir modülleri de buna eklediğinizde ister Xbox ister PS tuş düzeyinde bir ürün elde ediyorsunuz. Peki performansı nasıl, uzun kullanımda biraz parmak ucunuzu acıtsa da son derece tatminkar. Bunu Assetto Corsa’da 1000 saati devirmiş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim.