Zowie U2 İncelemesi

Zowie‘nin bizim yaptığımız işte, yani üst seviye oyuncu ve esporcu ekipmanlarının ulaştığı noktadaki payından bahsetmeden bu incelemeye başlanmaz, başlanmamalı. Zowie vaktiyle oyuncu ekipmanlarında gözükmeye başlayan agresif tasarımlardan, kaslı oyuncu farelerinden, RGB’lerden uzakta kendi yolundan giden bir firma olarak, abartılı tasarımları olmayan, yazılıma gerek duymayan oyuncu fareleriyle taş gibi bir yer edindi piyasada malum.

Ne RGB çılgınlığına kapıldı, ne pratikte hiçbir anlamı olmayan DPI akımına. Bugün hala, bir Zowie oyuncu faresi maksimum 3200dpi olarak kullanılabiliyor zira daha üstünün pratik bir kullanım alanı olmadığını ve kendi kitlelerine uymadığını düşünüyorlar, çok da haklılar.

Zowie (Son yıllarda BenQ Zowie) yıllar içinde yakaladığı prestiji asıl yaratıcılarının ayrılıp Vaxee’yi kurmasına rağmen irtifa kaybetmeden devam ettirmeyi başarmıştı, yani en azından son döneme kadar diyelim.

Son yıllar Zowie’nin imajında negatif bir etki yapmamış olsa da teknolojiyi takip edip trendlere ayak uydurma konularında çok fazla eleştirilmelerine yol açtı. Paracord kablo akımını dört yıl geriden, kablosuz fare akımını ise çok çok geriden takip eden, PixArt’ın modern sensörlerini en az iki sene geriden ekipmanlarına uyarlayan firma her şeye rağmen kalitesi ve Zowie U2 gibi şahane yeni ürünleri ile dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Evet ürünleri pahalı ancak tıpkı bir iPhone gibi, Zowie marka bir fareniz varsa ikinci elde değer kaybından bahsetmek güç.

Bu defa elimizde Zowie’nin tamamen yeni bir şekil olarak oyunculara sunduğu, muhtemelen yakında taklit edilecek olan faresi Zowie U2 var.

Zowie U2 Tasarım

Zowie U2 benim çok eleştirdiğim, onlarca klonu olan tasarımlardan birisi değil, Zowie’nin özgün bir çabasının eseri. Tam olarak şeklen kendisine yakın bir fare bulmak mümkün değil. Evet, ana hatları Zowie S2’yi andırıyor ancak “farenin belinin” içeri doğru kavisli olması simetrik olmasına rağmen ona ergo fareymiş gibi bir hava katmış ve onu claw tutuşa sahip oyuncuların çok beğeneceği, kontrol hissi konusunda çok başarılı bir fare haline getirmiş.

124x65x38mm boyutlarında olan Zowie U2 orta sınıf ebatlarına rağmen eliniz küçükse ve claw tutuşu tercih ediyorsanız rahatlıkla hükmedebileceğiniz bir fare. Ağırlığı sadece 60 gram, basitçe Logitech GPX 2 ile aynı ve Zowie kullanıcılarını korkutacak kadar da hafif değil. Yan kısımlardaki kavis fareyi kaldırırken kontrol hissiyatını artırmış. Tasarım özellikle üstten bakınca S2’yi andırıyor, Zowie bu modelde de gövde ve ana düğmeleri tek parça ABS kalıptan basmayı tercih etmiş. Malzeme ve işçilik kalitesi mükemmele yakın, hiçbir parçadan ses gelmiyor, bastırdığınızda hiçbir gıcırtı da duymuyorsunuz.

Zowie’nin şimdilik siyah renkte ürettiği farede kullandığı coating eskilerinden farksız. Hissiyatı güzel ama çok fazla parmak izi kalıyor üstünde. Neyse ki eski Zowie’cilerin de bildiği gibi, Zowie’ler aşındıkça en güzel parlayan farelerdir daima. Haliyle, ben coatingin değiştirilmemiş olmasını eksi puan olarak görmüyorum, kaliteli hissettiriyor ve temizlemesi kolay.

Zowie U2 yine dikkat çekmeyen, takım elbiseli Superman olarak nitelendirebileceğimiz bir ürün. RGB yok, Zowie logosu arka kısımda her zamanki yerini almış ve ön sol tarafta kırmızı renkte ufak bir parça var, başlarda bir işlevi mi var diye düşündüm ama hayır, kırmızı ve siyah rengi kombinlemek için eklenmiş.

Zowie’nin ana düğmelerinde herhangi bir salınım yok ve benim inceleme ürünümde pre-travel boşluğu da son derece azdı, post-travel boşluğu da. Yan düğmeler oldukça iri, ulaşmak kolay ve sünger hissiyatları da neredeyse yok. Fare simetrik lakin hem beldeki kavis hem de sağ tarata düğme olmaması sebebiyle solakların kullanımına uygun sayılmaz.

Teknik Özellikler

U2, Zowie’nin PixArt PAW 3395 kullanan ilk oyuncu faresi. Yine 3200dpi limiti mevcut ve 400-800-1000-1200-1600 ve 3200dpi dışında bir seçeneğiniz yok çünkü ürün yazılımsız olarak çalışıyor. Hem polling rate değerini (125-500-1000Hz) hem de dpi değerini farenin altındaki tuşlardan değiştirebiliyorsunuz.

50G hızlanma, 650 IPS hız ve 1.2mm lift-off yüksekliği gibi çok başarılı değerlerle gelen, ayrıca Motion Sync destekleyen bu sensörü destekleyen MCU ise Nordic 52833. Zowie’nin yüz yıldır kullandığı Cypress’lara ve CW serisindeki CompX 52850’ye göre ciddi bir ilerleme vadettiği açık, neden 52840 derseniz, açıkçası 1K polling rate destekleyen bir fare için Nordic 52833’ün fazlasıyla iyi olduğunu düşünüyorum.

Bildiğiniz gibi DW serisiyle beraber Zowie artık 4k kablosuz bağlantı destekliyor. Bu modelde olasılıkla MCU da upgrade olmuştur ancak henüz test edip içini açmadık, ona da bakarız. Zowie U2’nin 1K polling rate destekliyor olması 130$’lık bir fare için garip gelebilir ancak Zowie adımlarını sağlam atan bir firma ve hiçbir zaman hesaplı olma iddiası olmadı. Yine de piyasadaki Çinli rakipler giderek artıyor ve oldukça da dişliler.

Zowie bu modelde yine Huano mekanik anahtarlar kullanmış ama senelerdir kullanılan Black Shell Blue Dot (10M) yerine Transparent Blue Shell Pink Dot (80M) mekanik anahtarlar tercih etmiş. Bu anahtarlara geçişin iki sonucu var, birincisi ana tuşlar artık çok daha sessiz, ikincisi de standart Zowie’lere göre çok daha hafif ve duyumsal bir hissiyata sahipler.

Kullanılan encoder ise yine optik. Zowie’nin farelerinin tekerleklerini bilirsiniz. Daha serttir, hatta çok daha serttir ve olağanüstü gürültülüdür diğer farelere göre. Öyle ki ana yaratıcı ekip Vaxee’yi kurduğunda bu akımı da aynen devam ettirmişti. U2 ise daha hafif ama yine de fazlasıyla belirgin geçişlere sahip bir tekerlekle geliyor. Bir Zowie faresine göre son derece sessiz ve hafif olsa da standart farelere göre yine de sesli sayılır. Ben çok beğendim, CW serisine göre bile gelişim var. Hem kullanımı kolaylaşmış hem de taş gibi sağlam, kolay kolay bozulmayacak bir optik encoder ile geliyor, daha ne isteyebiliriz?

Diğer detaylar

Bu modelde kullanılan batarya 300 mAh. 70 saatlik kullanım vaat ediyor ve sanıyorum bu değeri biraz geçmeyi başardım. Üstelik bu noktada kutu içeriğindeki bir diğer güzellik dikkatinizi çekecektir. Zowie U2 kutusundan hem standart bir nano 2.4Ghz dongle hem de Enhancer Receiver çıkıyor. Farenin alt kısmından her ikisi arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Her ikisi de 1k polling rate destekleyen bu ürünlerden Enhanced Receiver’ın kablosuz bağlantı kalitesini artırdığını belirtiyor Zowie. Dedikleri muhtemelen espor turnuvaları gibi çok fazla radyo frekansı kirliliği olan yerlerde hissedilebilir olsa gerek, lakin evimdeki masamda bu farkı hissetmedim. Her iki dongle ile de polling rate değer son derece stabildi. Enhanced Receiver’ın bir diğer olayı da fareyi şarj edebilen bir istasyon olması. Böylece farenin 70 saatlik pil ömrü de hiç bitmiyormuş gibi geliyor, işimiz bitince istasyonun üstüne bırakmak oldukça kolay zira.

Zowie’de kullanılan skatezler siyah renkte ve kutudan yedekleri çıkıyor. Zowie bunlara saf PTFE dese de renklendirilmeleri için karbon kullanılması, pratikte saflığını ortadan kaldırıyor. Çok hızlı skatezler değiller, hatta biraz control serisinden bile denilebilirler. Dilerseniz Zowie kendi sitesinde speed özellikli skatezleri de satıyor.

Bir diğer ilginç detay, kutudan hem rubber hem de örgü şarj kablosunun çıkması. Fazla mal göz çıkartmaz dedik, hoşumuza gitti. Zaten kutunun ebatları oldukça büyük, bolca yer var içinde.

Sonuç

Zowie U2 firmanın son zamanlardaki hareketlenme çabalarının ürünü ve açık konuşayım şahane bir fare olmuş. Çok zor rekabetin olduğu bir sektördeler ve 130$’lık bedelini ödedikten sonra firmadan alışıldık Zowie kalitesinden fazlasını bekleyen bir kitleleri var. Benim beklentimi fazlasıyla karşıladı, özellikle de DW serisiyle ismini uzun süre duymaya devam edeceğiz gibi.

KARAR

BenQ Zowie U2

8.6İnceleme Skoru
Gayet iyi

Kalitenin adresi Zowie’den yine özgün bir tasarım ve bu defa kasanın altı da oldukça etkileyici yeniliklerle geliyor.

Kalite
9.3
Tasarım
8.9
Fiyat
7.9
Teknoloji
8.2
Performans
8.5
Artılar
  • Yeni ve özgün tasarım
  • Son derece kaliteli işçilik
  • Enhanced Receiver ile kolay şarj olanağı da var
  • 60 gram ile son derece uygun bir ağırlığı var
  • Optik encoder yanında sessiz ve geçişleri yumuşamış tekerlek
  • Huano Pink Dot switchler çok yakışmış
Eksiler
  • Fiyatına göre 1K polling rate vermesi yadırganacaktır
  • Skatezler performanslı değil ama yedeği var
Kürşat Zaman
Gamer Benchmark Türkiye
Logo
Ürünleri Karşılaştır
  • Klavye (0)
  • Mouse (0)
  • Kulaklık (0)
  • Mousepad (0)
Kıyasla
0