Razer BlackWidow V4 PRO 75% İncelemesi

Razer’ın -sektördeki çoğu dev firmanın aksine- gurme oyun donanımlarının gittiği yönü takip edebildiğini kabul etmemiz gerekiyor. Bulunduğu her ülkede çevre birimi satışlarında ilk üçte, ilk beşte yer alan bir firmanın bu kadar dinamik olabilmesi de Razer’ı yeryüzündeki ilk oyuncu faresini (Boomslang) düşünüp tasarlayabilmesini sağlayan genleriyle alakalı.

Razer’ın BlackWidow serisi klavyeleri neredeyse 10 senedir bizlerle beraber ve yan serileri saymazsa şu anda dördüncü nesline ulaşmış durumda. Razer’ın klasik mekanik klavye ailesini oluşturan bu serinin yanında giriş seviyesi membran Cynosa (uzun süredir yenilenmedi), mecha-membran Ornata, optik anahtarlı klavye ailesini oluşturan Huntsman ve düşük profilli anahtarlarıyla Deathstalker serisi de kullanıcılara sunuluyor.

Razer BlackWidow V4 serisinin %75 modeli geçtiğimiz dönemde satışa çıkmıştı ve kendi adıma söyleyeyim, şimdiye kadar en çok beğendiğim Razer klavyesi olmuştu. Haliyle, bu modelin PRO versiyonu da yeterine hype oluşturmuştu incelemeden önce, kendisini şafaktan mehtaba deneyim ettiğim uzun günlerden sonra detaylıca bir inceleme hazırladım.

V4 75% ile V4 PRO 75% arasındaki farklar

BlackWidow V4 75% de hiç ucuz bir klavye değildi hatırlanabileceği üzere. 180$’lık fiyatıyla pek çok kablosuz ve gurme klavyeye selam çakan bu ürün aşırı başarılı bir yapım olmasa piyasada kendisine yer bulması da epeyce güç olabilirdi. Şimdi V4 PRO 75% geldi ve ürünün fiyatı tam 300$. Bu rakamın üzerinde raf fiyatı olan seri üretim bir klavye gördüm mü, gerçekten emin değilim, minik butik yapımcıların ürünlerini es geçerek söylüyorum. Haliyle insanlar arada 120$ edecek ne kadar fark var diye soracaktır.

İki klavye arasındaki ilk fark elbette PRO 75%’in kablosuz bir klavye olması. PRO 75%, kısaca Tri-Mode diyebileceğimiz (kablo, 2.4Ghz Razer Hyperpolling Wireless veya Bluetooth 5.1) farklı bağlantı seçeneklerini destekleyen bir ürün. Razer’ın bu üründe Bluetooth desteği vermesi bana göre beklenmedik bir gelişme zira ürün çatır çatır performans odaklı, klavyelerin F1 liginde bir ürün. Bu ufak ama şahane eklenti de klavyeyi günlük kullanımda (125Hz polling rate desteği veriyor Bluetooth 5.1 ile) uzun süre şarj etmeden kullanılabilir hale getirmiş. Ayrıca PRO 75%, üç farklı Bluetooth cihazına bağlanabiliyor yani multipoint desteğine sahip, bir diğer güzel artı.

Ayrıca ürün sadece siyah renkte sunuluyor şimdilik, V4 75%’te beyaz seçeneği de mevcuttu.

V4 PRO 75%’in kutu içeriğine Razer Hyperpolling Wireless dongle’ı da dahil. Bu dongle sayesinde klavye 4000Hz kablosuz bağlantı sunabiliyor ve bu da klavyenin rekabetçi oyunlardaki performansını daha da geliştiren, özellikle profesyonellerin çok beğeneceği bir özellik. Hemen belirtelim ürünün kablolu polling rate desteği 1000Hz ile sınırlı, bu V4 75%’te 8000Hz idi. İhtiyaç duyar mısınız veya bir eksiklik mi derseniz, değil.

Tabii ki 4K polling rate ile kullandığınızda klavyenin pil tüketimi de ciddi oranda artıyor, RGB parlaklığını da açarsanız 1.5 günde bir şarj etmek zorunda kalabilirsiniz.

Diğer değişiklik ise tasarımda karşımıza çıkıyor. Düz V4 75%’te çok beğendiğim medya tuşlarının yerine pek çok farklı göreve programlanabilen bir OLED ekran var artık. Razer Command Dial destekli bir OLED ekran üstelik. Bu da o bölgedeki tasarımın biraz değişmesine yol açmış. Klavyenin üst arka kısmından sağ üst kısmına taşınan tekerlek de yine Razer Synapse V4 (Sürpriiz!) üzerinden pek çok farklı göreve tanımlanabiliyor. Bunlar arasında ses kontrolleri, sonraki şarkıya geçiş, OLED ve klavye RGB parlaklığını ayarlama, uygulamalar arasında geçiş gibi pek çok seçenek var. Aynı ekrandan sistemle alakalı bilgilere ulaşmak da mümkün. Bunların tamamını açabilir veya bir kısmını aktif tutabilirsiniz. Ben kendi adıma sadece ses açma kapama kontrolleri için kullanmayı tercih ettim.

İki model arasındaki farkları kısaca bu şekilde özetleyebiliriz, devam edelim.

BlackWidow V4 PRO 75

Tasarım

Tıpkı V4 75%’te olduğu gibi V4 PRO 75%‘te de 5052 alüminyum alaşım üst gövde ve dayanıklı ABS plastikten gövde kullanılmış. Buna Razer’ın çoğu firmanın ürünlerinden daha etli butlu ve pürüzlü yüzey dokusuyla üretilmiş PBT tuş başlıkları da ekleniyor. Bu PBT tuş başlıkları plastik üstüne boya yerine tuş başlığının gövdesinin içine kadar işleyen katmanlardan oluştuğundan ileride silinme gibi problemleri olmuyor. Parlama problemleri de ciddi anlamda düşüyor ki Razer bu konuda oldukça başarılı. PBT tuş başlıklarının ABS tuş başlıklarına göre çok daha pahalı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Razer Chroma zaten sektör standardını belirleyecek seviyede bir aydınlatma teknolojisi bilindiği gibi, Razer bunun üstüne tuşların olduğu kısmı gövdeden ayırarak daha neon, daha hoş bir RGB ışık gösterisi izletmeyi tercih etmiş bizlere. Bazısı alüminyum gövdeden yansıyan RGB efektini daha çok seviyor olabilir ancak Razer gerçekten iyi bir iş çıkartmış. Ayrıca farenin sağ ve sol tarafında da iki bölge RGB aydınlatma mevcut ve gerçekten çok güzel gözüküyor.

BlackWidow V4 PRO 75

Razer BlackWidow V4 PRO 75%, adı üstünde %75’lik olarak tabir edilen bir form faktörüne sahip. Daha kompakt yapıdaki bu klavyelerde sağ taraftaki numpad bulunmuyor, orta kısımdaki ok tuşları ve PageUp-Insert bloğu ise diğer tuşlara yaklaştırılmış durumda. Numpad kullanmaya alışmış oyuncular için alışması zor olsa da F tuşlarını içerdiğinden %60’lık klavyelere göre alışması görece daha kolay bir form faktörü. Tabii taşınabilirlik de önemli bir avantaj ve bu yüzden profesyonellerin ilgi gösterdiği form faktörleri arasında.

Klavyenin beraberinde gelen paracord Type-C kablosu sökülebiliyor ki bu da çantada taşımayı çok kolaylaştıran bir özellik. Ayrıca manyetik bir bilek desteği de kutuya dahil. Bu bilek destekleri genelde yoğun kullanımda bir yıl içinde yırtılıyordu bilindiği gibi, Razer’ın bulduğu çözüm bu sorunu gidermese de öteleyebilecek gibi duruyor ancak tabii, bunu zaman içinde göreceğiz. Bu arada bu versiyonda USB port bulunmuyor, hemen hatırlatalım.

Teknoloji

Son söyleyeceğimizi baştan söyleyelim, optik switchli Razer Huntsman modellerinin aksine Razer’ın mekanik switchli bu modelinde Rapid Trigger desteği bulunmuyor.

Tıpkı Razer BlackWidow V4 75% gibi, PRO versiyonunun da oyunculara sunduğu en büyük avantajlardan birisi hotswap özelliğine sahip olması. V4 PRO 75%, piyasadaki 3-pin ve 5-pin mekanik switchlerin neredeyse tamamını destekliyor. Switchleri sökmek yol yordam biliyorsanız oldukça kolay. Bazı klavyelerin, özellikle de gasket mount olanların switchleri söktürmemek için ekstra çaba gösterdiklerini biliyoruz, Razer’da bu süreci hızlıca kotarmak mümkün ve klavyenin modlanabiliriği de daha önce butik üreticilere kaptırılan gurme ekipman tutkunlarının hemen dikkatini çekecektir. Herhangi bir switch arıza yaptığında değiştirebilmek gerçekten de büyük kolaylık.

Peki hotswap yapmazsanız durum nasıl? Gayet şahane zira Razer’ın bu modelde kullandığı Razer Orange Tactile Mechanical Switch Gen-3’ler oldukça başarılı bir hissiyata sahipler. 100 milyon basım ömrüne sahip olan bu tactile ve görece sessiz switchlerin çalışma ağırlığı 50 gram, çok tutulan Cherry MX Red’lerden daha ağır olduklarını söyleyebiliriz. Orta karar veya birazcık üstünde diyelim. Bu switchleri Razer’ın şimdiye kadar ürettiği en Thocky switchler olarak nitelendirmek mümkün, üstelik fabrika çıkışı Krytox GPL 205g0 ile yağlanmış olarak geliyorlar. Bu yağı bilenler bilir, klavye modlamakla uğraşanların bir numaralı seçimi olur kendisi.

Peki akustik nasıl? Ben oldukça iyi bulduysam da gurmelerin beklentilerine karşılık verebilir mi, emin olamadım. Razer ses akustiğini düzeltmek için elinden geleni yapmış. Bunda da gasket mount FR4 köpüğü ikinci bir köpük tabakasıyla desteklemişler. Genel olarak ben akustiği çok beğendim ama tabii ki ceviz ağacından bir Akko MU01 veya vidalarına kadar modlanmış bir Keychron akustiği beklememek gerekiyor. Modlayacaksanız da Razer size elinden geldiği kadar yer bırakmış kasanın içinde, müjdeyi vereyim.

Ve Snap-Tap

Oyuncu deneyimini en üst seviyeye taşımayı hedefleyen Razer, bilindiği gibi ilk olarak Razer Huntsman V3 Pro serisinde tanıttığı Razer™ Snap Tap teknolojisini şimdi daha fazla cihazda kullanıcılarına sunmaya başladı. Bu gelişme ile birlikte, Razer Snap Tap artık Razer Blade oyuncu dizüstü bilgisayarları ve Razer BlackWidow V4 Pro 75% klavyede de yer alıyor.

Razer Snap Tap, oyunculara daha hızlı ve hassas hareket imkânı sunan bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Bu teknoloji sayesinde, bir tuşa basılıyken parmağınızı kaldırmadan yön değişikliklerini anında gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu da özellikle hızlı aksiyon gerektiren oyunlarda oyunculara büyük bir avantaj sağlıyor ve bildiğiniz gibi CS2’de kullanımı yasaklandı, diğer oyunlarda ise şu anda desteklenmeye devam ediliyor. Tabii ki dilediğinizde açıp kapatabiliyorsunuz, bunu da yine birazdan konuşacağımız Razer Synapse 4 üzerinden yapıyorsunuz.

Razer Synapse 4’e merhaba!

Razer Synapse 3’ün kendini bulması için ne kadar beklemiştik? İki sene? Öyle bir şey olmalı. Synapse 3 o kadar sıkıntılı bir çıkış gerçekleştirmişti ki Razer faremi brick ettiğimi sanmıştım (DPI’ını 0’a düşürmüş kendi kendine). Haliyle, ilk defa V4 PRO 75% ile kullanmaya başladığım Synapse 4 ödümü koparttı başlarda, yalan söylemeyeceğim. Lakin, tamamen yenilenen, hızlanan ve kullanımı da kolaylaşan Synapse 4 maşallahı var, İsviçre saati gibi çalışıyor.

Synapse 4’ün önemi tabii ki V4 PRO 75% gibi donanımlı klavyelerde daha da artıyor zira sadece RGB ayarlarıyla değil, polling rate ayarları, OLED ekran ve diğer ince ayarlar gibi klavyeden tam verim almanızı sağlayacak pek çok ayara ulaşabiliyorsunuz. Her şey yerli yerinde, anlaması kolay ve son derece de etkili. Görebildiğim tek sorun OLED ekran konusundaki tercihlerimi arada bir sıfırlıyor olması, bu da kısa sürede çözülecektir yazılımsal olarak.

Synapse 4’e başlarda işiniz daha çok düşecektir zira klavyenin pil dayanımını etkileyen çok fazla değişken var ve siz de kendinize en optimal ayarları bulana kadar biraz değiştire değiştire gideceksiniz.

Razer tam şarjla düşük tüketim moduna alırsanız 2100 saate kadar pil ömrü vadediyor ama bunun için Bluetooth modunda ve RGB kapalıyken, üstüne düşük tüketim ayarında çalışmanız gerek, söylemeye gerek yok. Tam RGB olsun, OLED ekran full parlaklıkta çalışsın ve 4000Hz kablosuz bağlanayım derseniz batarya 1.5 gün içinde (15-17 saat kullanımda) tükenecektir, bu da son derece normal.

Kısaca, Razer BlackWidow V4 PRO 75% benden çok nadiren verdiğim Editorün Seçimi ödülünü hakkıyla aldı.

KARAR

Razer BlackWidow V4 PRO 75%

9İnceleme Skoru
Harika

Sonuç olarak BlackWidow V4 PRO 75% benden epeyce yüksek bir puan alacak. Kendisi şimdiye kadar kullandığım en iyi Razer klavye (Ve inanın bana, çok fazla Razer klavye kullandım) ve eğer bütçeniz müsaade ediyorsa, fonksiyona da tasarımdan daha fazla önem veriyorsanız dolu bir paket sizleri bekliyor.

Kalite
9.5
Tasarım
9.2
Fiyat
7.8
Teknoloji
9.1
Performans
9.4
Artılar
  • Müthiş 4K kablosuz performansı
  • Teknoloji açısından zirveye çok yakın
  • Razer Command Dial OLED ekran
  • Snap-Tap destekliyor
  • Akustiği gayet başarılı
  • Hotswap ve Bluetooth desteği
Eksiler
  • Fiyatı çok yüksek, haliyle
  • Bu fiyata taşıma çantası da beklerdim
Kürşat Zaman
Gamer Benchmark Türkiye
Logo
Ürünleri Karşılaştır
  • Klavye (0)
  • Mouse (0)
  • Kulaklık (0)
  • Mousepad (0)
Kıyasla
0