Ninjutso Sora V2 İnceleme

Oyun ekipmanları dünyası, özellikle de gurme taraftan büyük bir değişimden geçiyor. Seneler önce “oyunculara özel ekipman” olayını başlatan Logitech, Razer, Steelseries gibi firmaların ve bu ana akım firmalar ile şimdinin gurme ekipmanları konusunda köprü olmayı başarmış Zowie gibi yapımcıların 2010ların sonuna doğru hayli konservatif bir çizgide kalması küçük, cesaretli ve yetenekli üreticilere yaradı.

ninjutso sora v2

Kısa Ninjutso tarihi

Çinli Ninjutso firması da bunlardan birisi. Kendi deyimleriyle küçük üreticilerin yaptığı devrimi takip eden ancak onların yolundan gitmeyip kendi sade, şık çizgileriyle sektörde tanınmak isteyen yapımcı, birkaç sene önce Microsoft Pro Intellimouse‘tan ilham alan Origin One X modeliyle kendisini tanıtmıştı bizlere. Origin One X‘i ilk duyduğumda edinmek için çok çaba sarf etmiştim lakin Amazon’daki fiyatı gerçekten uçuktu, her ne kadar firmanın kalitesinin anlaşıldığı ilk yapım olsa da çok popülerleşmeyi başaramadı. Ninjutso’nun bu ürünle başardığı en önemli şey ise Snappyfire adlı kendi kablosuz bağlantı teknolojisi oldu. Kablolu farelere denk kablosuz performansı dört sene önce vermeyi başarabilen ürünün ardından gelen ve PAW 3370 sensörlü ilk farelerden olan Ninjutso Katana ise çok tutuldu, çok satıldı ve halen de çok seviliyor. Yakın zamanda yeni bir versiyonunu görmek sürpriz olmayacaktır.

Ninjutso bu modellerde öğrendiği ne varsa bir sonraki faresi olan Sora’ya aktardı diyebiliriz. Yumurta kabuğu hissiyatı veren bir dış kabuk, 2023’ün en iyi müşteri tipi sensörü olan PAW 3395 ve sadece 45 gramlık ağırlığı ise claw (pençe) tutuşa sahip oyuncular için rüya gibi bir fareydi Sora V1. Ninjutso Sora hem yenilikçiydi hem de güvenilir temeller üzerine inşa edilmiş bir üründü. Firmanın “x milyon basım” trenine binmeyip tıpkı Vaxee gibi güvenilirliği kanıtlanmış 10 milyon tıklama ömürlü Huano Black Shell Pink Dot switchleri tercih etmesi de takdirimizi kazanmıştı. Ürünün aldığı eleştirilerin en önemli kısmı ise MCU ile ilgiliydi. Telink TLSR8355 üst sınıf ürünlerde çok fazla tercih edilen bir MCU değildi ve 5ms saniye civarındaki click, 13ms civarındaki sensör gecikmeleri hiç de fena olmasa da bir kere oyuncuların diline düşünce oradan çıkmak zor oluyor, bilirsiniz.

Tasarım – Ninjutso Sora V2 ne getiriyor?

Bugünkü konumuz ise Ninjutso Sora V2 ve açıkçası eleştirecek bir şey bulmakta çok zorlandığım bir ürün oldu. Ninjutso bu modelde sadece teknik tarafı elden geçirmekle kalmamış, tasarımda da ufak tefek güncellemeler yapmış. V2’de burun daha kısa ve yan duvarlar da birazcık farklı bir eğime sahip. Ayrıca sırtı da biraz yükselmiş. Hemen görebileceğiniz bir diğer fark da ürünün altında bulunan ve kendi adıma çok kullanışlı bulduğum 2.4Ghz dongle’ı taşıma cebinin kaldırılmış olması. Bu tabii ki hem rijitlik (üründe en ufak bir tıkırdama yok, V1’de bu kapak içi doluyken ses yapıyordu) hem de hafiflik (45 gramdan 39 grama düşülmüş) sağlayan bir gelişme, yine de benim tercihim o cebin yerinde kalması yönünde olurdu.

Ninjutso’nun yumurta kabuğu hissiyatlı kaplaması bu modelde de geliştirilerek devam ediyor. Claw tutuşta kaplama kalitesinin ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Sora bu açıdan hakikaten cennet bahçeleri gibi bir deneyim sunuyor, daha iyisi pek fazla yok.

Teknik Özellikler

Ninjutso bu modelde aynı sensörü kullanıyor. PixArt PAW 3395 piyasanın en iyi iki sensöründen birisi konumunda bilindiği gibi. 26k dpi, 50G hızlanma ve 650 IPS hız gibi değerlere sahip olan sensör 1 veya 2mm (bir veya iki CD kalınlığı)‘ye ayarlanabilen bir lift-off yüksekliğine sahip ve Motion Sync özelliğiyle de konum doğruluğu konusunda hiçbir problemi yok. Neden PAW 3950 kullanılmamış (ürün çıktığı sıralarda henüz müşteri sensörü değildi 3950, Razer’a özeldi Focus Pro 30K adıya) demeye bile gerek yok, iki sensör arasında çinko karbon insanların hissedebileceği hiçbir fark yok zira, tamamı rakamlardan ibaret.

Ninjutso’nun bu modelde yaptığı değişikliklerin başında elbette MCU geliyor. Şu an piyasanın en iyisi olan Nordic 52840 sayesinde 8000Hz kablosuz desteğine ulaşmak mümkün olmuş ama tabii bunun için bir dongle gerekiyor. Ninjutso’nun bir türlü piyasaya çıkartamadığı bu dongle sayesinde (Sprime PM1 gibi bu da gecikti, tasarımlarına bakılırsa aynı yerde geliştiriliyor) ürün 1000Hz polling rate üstüne çıkabilecek. Kutudan çıkan 2.4Ghz dongle sadece 1000Hz destekliyor.

Ninjutso aynı zamanda switchleri de değiştirip Huano’nun Black Shell Pink Dot mekanik switchlerinden Omron’un çok beğenilen (Omron en son ne zaman bu kadar övgü almıştı hatırlamıyorum) D2FP-FN2 optik switchlerine geçmiş. Omron’un D2F-01’den beri en sevilen switchleri olan bu ürünler hakikaten çok crispy ve akustiği de harika. Encoderlar da değişmiş, TTC Silver’dan TTC Gold‘a geçilmiş. TTC Gold’un hissiyat anlamında dengeyi bulmuş (Kailh Blue gibi heavy metal tadında veya Kailh Red gibi tereyağı değil) şahane bir encoder olduğunu düşünüyorum, bu değişiklik hoşuma gitti.

Ayrıca Ninjutso bu modelle beraber Ninjaforce adındaki web yazılımına geçiş yaptı. Yakında sektör standardı olacak diye düşünüyorum. Zaten yazılımı gördüğünüzde tanıdık gelecek, diğer firmalar da çok benzerini kullanıyor.

Diğer detaylar ve sonuç

Üründe Ninjutso tarafından açıklanmasa da halen 250mAh batarya bulunuyor, evet sizler için açtım baktım, hizmet budur. Tabii Telink’ten Nordic 52840’a geçiş pil ekonomisini de geliştirmiş ve firmanın verdiği 1K batarya dayanım referansı 70 saatten 80 saate çıkmış. Ben oturup manyak gibi bunu ölçmedim ama iki şarj arası o kadar uzun oluyor ki çoğu zaman sıkılıp başka fareye geçiyorum.

Snappyfire’ın yeni MCU ile birleşimi de 1K kablosuz bağlantıda click gecikmesini 5ms’den 2.5ms civarına düşürmüş. Zaten iyi bir değerdi 5ms, bu çok daha iyi bir değer. Hissedilebilir mi, zor. En azından 1K polling rate’ten 8K’ya geçince “vallahi hissettim hızı” demiyor, 1ms ile 0.125ms arasındaki farkı hissedebildiğinizi iddia etmiyorsunuzdur diye düşünüyorum.

Son olarak Ninjutso Sora V2’de yedek skatezler de kutuya dahil. Biri küçük biri büyük set olan bu skatezler kutudan fareye takılı olmadan çıkıyor. Bu da müthiş bir güzellik olmuş. Dilediğinizi tercih edebileceksiniz. Performansları hiç fena sayılmaz, benim görüşüme göre biraz inceler.

V1 varsa V2’ye geçin diyemem ama claw tutuş tercih ediyorsanız, Ninjutso Sora’dan daha iyisi pek fazla yok. Yurt dışı fiyatı 100$ olan ürünü Türkiye’ye Wraith getiriyor, stoklarını kontrol edebilirsiniz.

KARAR

Ninjutso Sora V2

8.8İnceleme Skoru
Gayet iyi

Ninjutso Sora V2’nin bir önceki versiyonun günahlarını kapatan, sevaplarını da yeni döneme taşıyan harika bir ürün olduğunu düşünüyorum.

Kalite
8.7
Tasarım
9.1
Fiyat
8
Teknoloji
8.5
Performans
9
Artılar
  • Son derece hafif ve performanslı
  • İşçilik ve malzeme kalitesi üst düzey
  • Optik switcherin hissiyatı harika
  • 8000Hz desteği
  • Kutudan yedek skatezler de çıkıyor
Eksiler
  • 8000Hz dongle hala piyasaya çıkamadı
  • 2.4Ghz dongle artık fare içinde taşınamıyor

Kürşat Zaman
Gamer Benchmark Türkiye
Logo
Ürünleri Karşılaştır
  • Klavye (0)
  • Mouse (0)
  • Kulaklık (0)
  • Mousepad (0)
Kıyasla
0