Ajazz AK680 – İnceleme

Ajazz’ın fiyat performans ürünlerinden olan Ajazz AK680 kablolu klavyesinin inceleme ve uzun kullanım deneyimine hoş geldiniz.
ajazz ak680 Gamer Benchmark Türkiye

Ajazz bir süredir fiyat performans sınıfındaki ürünleri ile ciddi bir fan kitlesine kavuşmuş bir firma. Bir süre önce bu alandaki favorimiz olan ancak ünü arttıkça fiyatı yükselen Akko’nun yerini doldurdular diyebiliriz. Üstelik Ajazz da yakında muhtemelen aynı kaderi yaşayacak zira Darmoshark ile ortaklaşa çıkarttıkları ve yakında bu sayfalarda okuyabileceğiniz AJ 159 Apex gibi ürünleri ile ciddi anlamda dikkat çekiyorlar.

Evet, Ajazz’ın fiyat performans ürünlerinden olan Ajazz AK680 kablolu klavyesinin inceleme ve uzun kullanım deneyimine hoş geldiniz.

AJAZZ AK680 1 1 Gamer Benchmark Türkiye

Uzun süredir taşınabilir bilgisayar kullandığım için gereksinim duymadığım klavye dünyasına yıllar sonra ‘o notebook klavyesi bir bozulursa kira parası ödersin değiştirmeye, aman diyeyim’ diyen editörümüz sayesinde adım attım. Normalde alıştığım düzenin biraz dışında da olsa, %65 düzene (68 tuşlu standart) sahip klavyenin ilk dikkat çeken yönü benim açımdan tuşların hoşluğu.

AJAZZ AK680 2 Gamer Benchmark Türkiye

Kendisi bir hot-swap klavye olduğu için standart bir düzende olsa da rahatsız olmazdım ama bu hali de değişim gerektirmeyen şekilde güzel görünüyor. Tabi ki bu konuda limit gökyüzü seviyelerinde olduğu için meraklısına sonsuz seçenek var diyerek kapatalım.

AJAZZ AK680 3 Gamer Benchmark Türkiye

Ajazz AK680 – Neler sunuyor

Temu sayesinde hayatımıza giren ve Türkiye’den binlerce sipariş alıp klavye modlamayı düşünen gençleri kendisine çeken AK680 kablolu bir klavye. Kutusunun içinden çıkan kablosu 1.6M USB-C’den USB-A’ya bağlantıya sahip. Kutunun içerisinden switch’i çıkarmak için aparat, yedek switch’ler (2 adet) ve kullanım kitapçığı çıkıyor. Q düzende gelen (ve başka versiyonu bulunmayan) klavyenin Türkçe dil desteği bulunmuyor, ancak işletim sisteminde Türkçe klavye seçimi yapıldığında klavyedeki P, L ve M’nin yanlarındaki toplam 6 tuş Türkçe olarak yazıma izin veriyor. Tabii bu durumda klavyenin üzerindeki tuşlar biraz yer değiştiriyor ve bakmaktan çok ezberden yazmak gerekiyor. Semboller için de yine kas hafızanıza güvenmeniz şart. Klasik Enter tuşunun da mini bir klavyede olması gereken şekilde tek satır olması sebebiyle orada da ufak bir dene-yanıl süreci var.

AJAZZ AK680 6 Gamer Benchmark Türkiye

Kullanım kolaylığından devam edelim. AK680 oldukça hafif ve tuşların hissiyatı oldukça keyifli. Bir şeyleri yapmaya alışana kadar biraz sorun yaşasam da bu doğal bir geçiş süreci ve klavye bunu zorlaştırmıyor. Örneğin oyunlarda Quick Save tuşu olan F5’e erişmek için FN tuşu + 5 tuşuna basmanız gerekiyor. Klavye elime ilk geçtiğinde STALKER 2 oynuyordum ve bol bol kayıt almam gerekirken biraz sorun yaşadığımı itiraf etmeliyim. Klavyenin kendi içerisinden rakamları direkt F tuşlarıyla da değiştirebiliyorsunuz ancak kendi ihtiyaçlarıma pek hitap eden bir çözüm değil. Biraz yorucu olan ise hali hazırda iki tuş kombinasyonuyla yapılan komutları üç tuş ile yapmak. Örneğin NVIDIA App üzerinden anlık tekrar kaydı alırken Alt + FN + 0 tuşlarını kullanmam gerekiyor (Normali Alt + F10).

AJAZZ AK680 7 Gamer Benchmark Türkiye

Klavyenin üzerindeki diğer kısayolları ise tuşların üzerinde görünebiliyor ve başka yerden bir kontrolü bulunmuyor. Win tuşunun üzerindeki kilit, FN + Win tuşu ile Windows tuşunun devre dışı kalacağını ima ediyor. Aynı şekilde P’nin sağındaki iki tuş (Türkçe klavye düzenine geçtiyseniz Ğ ve Ü olarak hizmet veren tuşlar) da FN ile birlikte kullanıldığında parlaklığı artırıp azaltıyor.

Ajazz AK680 – Uzun kullanım deneyimi

Yaklaşık 2 ay kadar kullandığım klavyede en rahatsız olduğum şey ışıklandırma olabilir. Rainbow düzen (RGB değil, yani renkler önceden belirlenmiş şekilde çalışıyor) fikir olarak güzel, temelde iyi de çalışıyor, ancak kırmızı olan tuş başlıkları hayli ince bir kaplamaya sahip ve ışık kaçırıyor, bu da özellikle yüksek ışıkta gözünüzü alıyor. Beyaz olan tuşlarda bu durum yok, aralarından tatlı tatlı renkleri görüyorsunuz.

AJAZZ AK680 4 Gamer Benchmark Türkiye

Kırmızı olanlarda ise çalışan bir demirciyi izler gibisiniz. Bu sorununa rağmen tuşların hissiyatı çok iyi. Yazı yazması keyifli, kesinlikle ucuz hissettirmiyor. İşinin büyük çoğunluğu yazmak ve kalan çoğunluğu oyun oynamak olan ben, ne gecikme ne sensör problemi yaşamadım. Benzer şekilde uzun kullanımda bile bir terletme veya benzeri bir problem oluşmadı. Bazı durumlarda tuşların tekrar bastığına şahit oldum, farklı bir bağlantı kablosu ile bu sorunu da çok büyük ölçüde giderdim. Benzeri olursa, kablo değiştirip deneyebilirsiniz. Bu da çözüm olmaz ise switchlerin arası toz kalmış olabilir. Sonuçta hotswap switchler ve kutudan yedekleri çıkıyor, değiştirmek 20 saniyenizi alacaktır.

Ajazz AK680 – Bazı teknik detaylar

Biraz teknik kısımdan bahsedelim. Klavye oldukça hafif demiştik, anlamlandıralım, kendisi 460 gram bir ağırlığa sahip. Yarım litre şişe su bile daha ağır yani. 310mm uzunluk, 100mm genişliğe ve 19mm yüksekliğe sahip. Arkasında yükseltici bir aparat yok, ancak kaymaması için ayaklar dört köşesinde mevcut. Hali hazırda mousepad ile kullandığım için aktif kullanmıyorum ancak testlerimde gayet sağlam olduğunu söyleyebilirim. ABS plastik olan üründe (hafifliğin bir sebebi de bu nitekim), EVA köpüklerinin sandviç şeklinde yerleştirildiği dizaynı da yine akustik ve performans için yardımcı oluyor. Uygun fiyatlı olmasına rağmen ucuz hissettirmemesinin önemli bir etkeni de bu gibi detaylar.

AK680 EVA Gamer Benchmark Türkiye

AK680’in 3-Pin Hot-swap PCB’si sayesinde Cherry, Gateron, Otemu, Kailh gibi piyasadaki 3-pin çoğu switch ile kullanabiliyorsunuz. 5-pin switch alıp kullanmak isterseniz pinleri keserek switchleri modlamanız gerek. Klavyenin 45 gramlık orta sertlikteki lineer Ajazz ASRed 001 Switch’leri ise gayet iyi performans veriyor. Bu modelde switchler box tasarımında değil, yeni sürümlerde ise box formatında ve pre-lubed. Bu da tuşların salınımını azaltacak ve akustiği daha da ileriye götürecektir. Klavyede anti-ghosting özelliği de mevcut, bu sayede hızlı tuş basımları arasında kayıp yaşanmıyor. Özellikle Tarkov gibi telafisiz oyunlar oynayan benim için ekipmanımın istediğim şeyi yapması kritik.

Ajazz AK680 – Yazılım ve diğer detaylar

AK680’in yazılımı ise oldukça basit, profil arası geçişler, yeniden tuş atama, makro ve aydınlatma ayarları mevcut. Klavyenin sağ tarafındaki Insert – Page Up ve Page Down tuşlarını, günlük hayatta daha çok kullandığım Print, Home ve End ile değiştirmiştim. Tabi bu kısayolların ve ayarların korunması için yazılımın açık olması gerekiyor zira cihazın üzerinde bunları tutacak bir hafıza yok. Yazılım sektörün en iyisi değil ama fiyat-performans odaklı bir cihaza göre isteneni veriyor.

AK680 YAZILIM Gamer Benchmark Türkiye

Kutuda gelen Type C kablosu ile MAC/Android/Linux cihazlara kolaylıkla bağlanıyor. Tabii Android için bir ‘Type C to Type C’ kablo gerekecektir ama desteği var. Herhangi bir yazılım gereksinimi de yok, zaten üstte de söylediğim gibi bir özelleştirme peşinde değilseniz yazılımı kurmayabilirsiniz bile. Dikkat etmenizi önerdiğim nokta, başka bir hot-swap klavyeden geçiyorsanız bile dikkat etmeniz, mühendisliği bir miktar zorlamak gerektirdiğinden kırmak çok olası.

AJAZZ AK680 5 Gamer Benchmark Türkiye

Kötü değil ama tercih sebebi olabilecek bir noktası da çıkardığı ses. Daha sessiz olması için silent switchler tercih edip Tempest modu uygulamanız gerek (Mavi 3M bant ile). Rahatsız edici bir ses değil ama benim klavyem ses çıkarmasın diyorsanız AK680 o klavye değil. Type C kablo bağlantısının da direkt arkada olması önünde bir şey olmasını imkansız kılıyor, direkt olarak bir eksi değil ama yanda olsa daha iyi olurmuş dedim.

Gamer Benchmark – İnceleme

Ajazz AK680

Ajazz AK680
8 10 0 1
Fiyatına göre oldukça iyi bir performans veren AK680’in kusur diyebileceğimiz ufak tefek sorunları dışında oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Fiyatına göre oldukça iyi bir performans veren AK680’in kusur diyebileceğimiz ufak tefek sorunları dışında oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
8/10
İnceleme Skoru
  • Kalite
    8/10 Harika
  • Tasarım
    8/10 Harika
  • Fiyat
    9/10 Muazzam
  • Teknoloji
    7/10 Gayet İyi
  • Performans
    8/10 Harika

Artılar

  • Asla ucuz hissettirmiyor
  • Anti-Ghosting
  • Oldukça hafif
  • Fiyatına göre oldukça iyi performans
  • Hot-Swap özelliği

Eksiler

  • Kırmızı tuşlardan sızan ışıklar
  • Type C konumu pek ideal değil
  • Yazılım çok basit
Total
0
Shares
SONRAKİ İÇERİK
Manli RTX 5080 Polar Fox

Manli, RTX 5080 ailesi ekran kartlarını tanıttı

ÖNCEKİ İÇERİK
Philips_OLED810_06

Philips’in 2025 Ambilight TV Serisi ile tanışma vakti

BENZER İÇERİKLER