CES 2025 etkinliğinde NVIDIA’nın Uygulamalı Derin Öğrenme Araştırmaları Başkan Yardımcısı Bryan Catanzaro, Digital Foundry ile yaptığı röportajda NVIDIA DLSS 4’ün tanıtımı ve sunduğu yeni özellikler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Super Resolution, Ray Reconstruction ve Frame Generation teknolojilerinde yapılan iyileştirmeler dikkat çekiyor.
DLSS 4
DLSS 4, önceki nesil CNN (convolutional neural networks) modellerinin yerini alan transformer modelleri ile öne çıkıyor. Catanzaro, bu yeni modellerin daha büyük veri setleriyle eğitilebildiğini ve daha doğru sonuçlar üretebildiğini belirtti. Bu iyileştirmeler, geçmişte NVIDIA DLSS’in titreme (shimmering) veya hayalet görüntü (ghosting) gibi eksikliklerini gidermeyi hedefliyor. Örneğin, yeni Super Resolution modeli, önceki nesle kıyasla dört kat daha fazla işlem gücü kullanıyor ve NVIDIA’ya göre, Blackwell tabanlı yeni GeForce RTX 50 serisi grafik kartlarında en iyi oyun deneyimini sunuyor.
Frame Generation
Frame Generation teknolojisi, NVIDIA DLSS 3’te kullanılan Optical Flow donanım hızlandırıcısını geride bırakarak tamamen yapay zeka tabanlı bir çözümle yenilendi. Catanzaro, bu değişikliğin nedenini şu şekilde açıklıyor:
“DLSS 3 ile Frame Generation teknolojisini geliştirirken Optical Flow hızlandırıcısına ihtiyaç duyuyorduk. Ancak, bu donanımın algoritmaları güncelleme esnekliği yok. Bu sınırlamalar nedeniyle, tamamen yapay zeka tabanlı bir modele geçerek bu eksiklikleri giderdik.”

Yeni model, Tensor Core’ları daha yoğun kullanıyor ancak daha az VRAM tüketiyor. Görüntü kalitesinde büyük bir iyileşme sağlanırken, Multi Frame Generation teknolojisi sayesinde verimlilik artışı sağlanıyor.
RTX 30 Serisi için destek
Digital Foundry’nin sorularına yanıt veren Catanzaro, yeni Frame Generation modelinin eski donanımlara, özellikle RTX 30 serisi grafik kartlarına uyarlanma ihtimalini tamamen reddetmedi:
“Bu daha çok optimizasyon, mühendislik ve kullanıcı deneyimi meselesi. Teknolojiyi 50 Serisi ile piyasaya sürüyoruz, ancak gelecekte eski donanımlardan neler çıkarabileceğimize bakacağız.”
DLSS 3 döneminde Optical Flow hızlandırıcısının RTX 30 serisinde daha az gelişmiş olması, Frame Generation özelliğinin bu kartlarda kullanılamamasına neden olmuştu. Ancak DLSS 4’ün Optical Flow donanımını devreden çıkarması, bu durumu değiştirebilir. Yine de, Tensor Core gereksinimlerinin artması ve RTX 30 serisinin bu konuda daha düşük performans sunması, teknolojinin eski kartlara taşınmasında önemli bir engel olarak duruyor.
Reflex 2 ve gecikme
Röportajda Reflex 2’nin önemine de dikkat çeken Catanzaro, bu yeni yapay zeka destekli teknolojinin, özellikle gecikme hassasiyeti yüksek oyuncular için oyun deneyimini çok daha “bağlantılı” hale getirdiğini ifade etti. Reflex 2’nin, çerçeve süresi değişkenliğini beş ila on kat azaltarak çerçeve hızını daha dengeli hale getirdiği vurgulandı.